DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr, Képviselőtársaim! Az ön kérdésére természetesen lehetőségem lenne azt válaszolni - ha nagyon röviden akarnék válaszolni -, hogy az 1023/1995. (III. 22.) kormányhatározat végrehajtása nem igényel alkotmánymódosítást, de a válasz ennél árnyaltabb; a kérdése ennél árnyaltabb választ igényel.
Az önkormányzatok kötelezettségvállalásának korlátozása a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosítását igényli. Hogy a korlátozásra miért van szükség, az már pont a mai napirend előtti vitában - úgy vélem - bizonyítást nyert, és ebben a vitában ön is részt vett. Mert az tény, hogy több önkormányzat eladósodott, több önkormányzat fizetésképtelenné vált, és az is tény, hogy több önkormányzat az átgondolatlan hitelfelvételei miatt került ebbe a helyzetbe.
A kormányhatározat másik idézett pontja szerint kezdeményezni kell a helyi önkormányzati struktúra és feladatellátás átalakítását. Nos a kormányhatározat alapján erre intézkedési csomagot kell összeállítani, amelynek határideje 1995 szeptembere. A múlt év során több ízben hangsúlyoztuk - amikor az önkormányzati csomagot módosítottuk -, hogy az önkormányzati rendszer hazánkban alapvetően bevált, de ez nem zárja ki azt, hogy módosításokra van szükség, hogy korrigálni kell. Nos, ezt a korrekciót tartalmazná ez a csomag.
Arra azonban válaszolni most, hogy a szeptemberig elkészítendő csomag vajon teljesen kizárja-e egy alkotmánymódosítás szükségességét, úgy vélem, nem lehet. De tényként és elvárásként már most meg kell fogalmazni azt, hogy az alkotmányozásnak és az önkormányzati törvény módosításának összhangban kell lennie. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť