CSÉPE BÉLA

Full text search

CSÉPE BÉLA
CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Napirend előtti hozzászólás lehetőségét kértük a kormány jogalkotási programjával kapcsolatban. Általában kifogásoljuk olyan megbízható, stabil rendszer hiányát, amelyben félévenként vagy évenként parlamenti jóváhagyással történne egy program életbe léptetése és működtetése. Ilyen rendszer híján fordulhat elő a Házszabállyal való ütközés, amellyel a kormány mulasztásait meg lehet ugyan menteni, mégsem normális jelenség.
Mi az ország érdekében partnerek vagyunk ilyen esetben, mint például a múlt év végén a költségvetés elfogadásakor, de épp az ország érdekében szeretnénk e téren egy stabil rendszer működését látni.
A jelenlegi instabil rendszerbe robbant bele most a kormány március 12-ei döntéséhez kapcsolódó törvénymódosító csomag. Az előrejelzések szerint 19 törvénymódosításra lesz szükség, és ez egyetlen törvényben fog szerepelni. Ez elvileg ugyan nem lehetetlen, de fel szeretnénk hívni a figyelmet ennek jogtechnikai nehézségeire.
Egyrészt egy-egy törvény módosításánál a módosítást a vonatkozó törvénybe illeszkedve kell megítélni. S itt az a veszély fenyeget, hogy a megítélésnél a csomagszerűség fog dominálni. Másrészt ez a módszer a koherenciazavar lehetőségét is növeli.
Nem szabadna előfordulnia olyan alkotmányos mulasztásnak sem, mint amilyenben vagyunk a médiatörvénnyel kapcsolatban. Sok törvény szenved rendkívüli késedelmet, mint például a nemzetbiztonsági törvény.
Az elmaradások és a kormány csomagterve miatt a parlamentben igen nagymérvű terhelés várható, s a nehéz témák miatt az általánosnál nagyobb időigénnyel is kell számolni.
A parlament első félévi munkáját illetően egy egészen más előjelű probléma is mutatkozik. Nem elsősorban a szűk keresztmetszet miatt vetjük fel a magyar-szlovák alapszerződés ratifikálásának kérdését. Az Európa Tanács 1201. számú ajánlásának beemelése a szerződésbe kétségtelenül komoly eredmény, ennek értelmezése körül azonban még jelentős problémák mutatkoznak.
Az a körülmény, hogy a szerződés aláírása előtt - és nem után - tíz perccel a szlovák fél értelmezést adott át a magyar félnek, azt a komoly aggályt támasztja, hogy a szlovák jogrendbe már ezzel együtt fog beleépülni, holott a magyar kisebbség jogait az ajánlás szellemében még egyéb biztosítékokkal és garanciákkal kellene alátámasztani.
A Külügyminisztérium legutóbbi szóbeli jegyzéke kimondja ugyan, hogy a szlovák fél egyoldalú és szűkítő értelmezése jogilag megalapozatlan, ezzel együtt azonban a kormány gyors ratifikálást ígért. Fel kell vetnünk azt is, hogy a Beneš-dekrétumnak hatályon kívül helyezése jogilag meg kellene hogy előzze a ratifikálást; hiszen egy kisebbség kollektív bűnösnek nyilvánítása és abban való megtartása nemcsak a jelenlegi európai fejlődéssel, hanem az európai integrációval, az Európa Tanács szerződésbe emelt ajánlásával is szöges ellentétben van. A magyar kormánynak emiatt is lépéseket kellene tennie.
Alapvetően az elmondottak alapján ajánljuk tisztelettel a kormánynak, hogy a ratifikálást most még ne terjessze be a parlament elé.
Összefoglalva: aggódunk a parlament első félévi munkáját illetően. Azt szeretnénk, hogy a törvényhozói munka kellő jogbiztonsággal, a demokrácia sérülése nélkül történne.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť