DR. SUCHMAN TAMÁS

Full text search

DR. SUCHMAN TAMÁS
DR. SUCHMAN TAMÁS tárca nélküli miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tegnap Deutsch Tamás, fideszes képviselő úr, valóban rendkívüli és országos jelentőségű ügyben kért szót. Sajnálom, hogy egyéb kormányzati elfoglaltság miatt nem vehettem részt az ülésen, és így nem tudtam válaszolni felvetésére. Osztva és megerősítve mindazt, amit a két koalíciós frakcióvezető e tárgyban mondott, az alábbi kiegészítéssel szeretnék élni:
Tegnap a reggeli órákban szóbeli tájékoztatást kértem az ÁV Rt. illetékeseitől az Esti Hírlapnál kialakult ügy kapcsán. A délutáni órákban írásos jelentést kaptam arról, hogy milyen indokok alapján került sor a főszerkesztő felmentésére, illetve a lap 5. oldalának üressé tételére. A délutáni órákban, talán ugyanazokban a percekben, amikor a felszólalás elhangzott, felkértem az ÁV Rt. vezérigazgató-helyettesét, hogy a Hírlapkiadó Vállalat vezérigazgatója munkaviszonyának felfüggesztése mellett fegyelmi vizsgálatot rendeljen el, hogy miként kerülhetett sor arra a példátlan és a sajtószabadságot korlátozó intézkedésre, hogy üresen jelenik meg egy lap 5. vagy akárhányadik oldala.
Szeretném azonban elmondani, hogy O. Kovács Attila felmentését és annak jogi indokait ebben a feljegyzésben nem hozta a vezérigazgató-helyettes, erre vonatkozóan külön vizsgálatot rendeltem el. Azonban itt szeretném megjegyezni, hogy az Esti Hírlap sajnálatos módon 19 500-ról 12 ezerre csökkenő lappéldányszámmal jelent meg O. Kovács Attila úr főszerkesztősége alatt. A lap eddig felhalmozott vesztesége 150 milliárd... (Közbeszólások: 15 millió.)... millió - elnézést. Tehát havi 15 millióval veszteséges.
A lap visszavásárlása, ami rendkívül rossz, jogilag sem alátámasztott intézkedés volt, 30 millió forintba került az államnak. Ezzel nem akarok a vezérigazgató felmentő határozata, illetve annak jogi alapjai megvizsgálása elé menni, csupán a tények kedvéért szerettem volna megjegyezni.
A dolog másik része: szeretném ismét hangsúlyozni - a sajtón keresztül az MTI-hez eljuttatott közleményemet megerősítve -, hogy semmilyen ok és semmilyen indok nem vezethet oda, hogy ma, 1995-ben bárki - kivéve a büntető törvénykönyvben meghatározott eseteket - a sajtó, az írott újságok, az írott média bármilyen példányszámát, bármilyen lapját vagy bármilyen oldalát cenzúrázza, és emiatt úgymond üresen jelenjék meg a lap. A további eredményekről, amiket a kivizsgálás fog hozni, tájékoztatni fogom a közvéleményt és a tisztelt Házat is. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť