DR. SZÁJER JÓZSEF

Full text search

DR. SZÁJER JÓZSEF
DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A Csépe Béla által felvetett kérdés valóban nagyon fontos. És szeretnék visszautalni a tegnapi vitára, amelyben a Pénzügyminisztérium akkor is jelen levő államtitkára azt mondta, hogy a Bokros-csomag kapcsán erőltetett menetre lesz szükség a parlamenten belül, különös tekintettel arra - és ez az érv érdekes módon ilyenkor szokott előjönni -, hogy nagyon sok olyan törvényhozási tárgy van, amely igazából nem tartozik ebbe a körbe.
Ezt a gondolatot ismerjük a kormányprogramból; és nagyon sok párt programjából is. Valóban, van egy olyan igény, hogy racionalizálni kellene a törvényhozási tárgyakat. Ugyanakkor én nem értem, hogy az elmúlt nyolc hónapban - miután a kormány programjában is benne van ez az elv - miért nem jutott erre idő? Miért mindig akkor jut ez eszünkbe, illetőleg a kormány, az aktuális kormány eszébe, amikor éppen valamilyen rohammunkát kell elvégezni. Ez nem teszi lehetővé azt, hogy az ilyen fontos kérdésekben valóban konszenzussal tudjon dönteni a parlament, hiszen - azt hiszem - a törvényhozási tárgyak csökkentése, ezeknek kormányrendeletbe való áthelyezése nagyon fontos és érzékeny alkotmányjogi kérdés, amelyben a parlamenti pártok egyetértésével célszerű határozni; hiszen ellenkező esetben megbomolhat az a közjogi konszenzus, amely azt gondolom, hogy még ma is létezik ebben az országban.
Ezért én csak csodálkozom, hogy az elmúlt nyolc hónapban nem történt ezzel kapcsolatosan lépés. És azon pedig még inkább csodálkoznék, hogyha most egyidejűleg, annak érdekében, hogy ezt a csomagot, a magyar társadalmat nagyon súlyosan érintő csomagot végignyomják a parlamenten, ennek érdekében "racionalizálásra" kerülne sor. Én azt hiszem, hogy ez ilyen körülmények között nem elfogadható, hiszen nyilvánvalóak a politikai szándékok e mögött.
Egy normális ütemű, normális logikában folyó végiggondolása ennek, akár az alkotmányozás keretében, amely jelenleg éppen a szocialista párt kiválása miatt csúszik, mindenki számára elfogadható lenne. Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť