DR. SZÁJER JÓZSEF

Full text search

DR. SZÁJER JÓZSEF
DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Jobb későn, mint soha.
Mielőtt napirend előtti hozzászólásom témájába belekezdenék, szeretném jelezni Gellért Kis Gábor hozzászólásával kapcsolatban: ha már április 4-éről beszélünk, akkor azt sem szabad elfelejteni, hogy azok a csapatok, amelyek akkor kiverték a nácikat Magyarországról, ittfeledkeztek, és évtizedeken keresztül nem mentek el ebből az országból. (Zaj a bal oldalon.) Mindenesetre azért említettem ezt, mert összefüggésben van azzal, hogy a magyar kormány is többnyire mindig ideiglenes helyzetben van. Éppen tegnap szűnt meg ez a helyzet, ezek az ideiglenes foghíjak betöltésre kerültek, de ez visszatérő állapot, tehát rendre hiányos az MSZP-SZDSZ-kormánykoalíció kormánylistája.
Az az ügy, amelyben én napirend előtt szólni szeretnék, valóban országos és rendkívüli ügy. Az MSZP-SZDSZ-kormánykoalíció ügyetlenségével és eddigi magatartásával a sztrájk szélére sodorta az egészségügy szféráját. Magyarországon még soha ilyen helyzet nem volt, az egészségügyiek még soha nem sztrájkoltak. (Közbeszólás a bal oldalról: Dehogynem!)
Ennek a kormánynak legutóbbi intézkedéseivel sikerült elérnie, hogy a káosz és a működésképtelenség, új típusú munkanélküliség fenyegesse az egészségügyet. Siralmas az orvosok és az ápolónők helyzete. Három műszakban dolgoznak, és nagyon alacsony a közalkalmazotti besorolási bérük. Az ápolónőket már csak a hivatástudat és a szakma iránti elkötelezettségük tartja a pályán. A 13. havi bér, a jubileumi juttatás és a különböző pótlékok tervezett szűkítése elfogadhatatlan, ilyen gazdasági megszorításokra még soha nem került sor.
(9.40)
Miközben a kormány van ebben az ügyben igazán mulasztásban - ugyanis mindmáig nincs költségvetése az egészségügyi intézményeknek. Nem is lehet, hiszen a társadalombiztosítás 1995. évi költségvetése nem létezik, amire még nem volt igazából példa. Jelenleg a tavalyi árakon finanszírozzák az egészségügyi intézményeket; azt a szektort, ahol az infláció bevallottan 40-200 százalékos - bár ismerve a kormány megszorító intézkedéseit, lehet, hogy még ennél is kevesebbet kapnának egy új költségvetésből. Úgyhogy nem tudjuk, ez a mostani helyzet jobb-e vagy rosszabb...
A második pont, amelyben mulasztásban van a kormány, az az, hogy elmaradnak az egyeztetések. A kormány lényegében semmibe veszi az egészségügyi szakmát. Úgy hoznak meg kormánydöntéseket, hogy már rég nem volt egyeztetés az egészségügyben. Olyan fiskális szemlélet valósul meg, amely figyelmen kívül hagyja az Orvoskamara konstruktív és jóindulatú, jobbító szándékkal megtett javaslatait.
A pénzügyminiszter az íróasztal mögül próbálja megreformálni az egészségügyet, úgy, hogy pusztán csak a lefaragandó számokat látja egy szűk, kredencnek dőlt számológéppel végzett tevékenység kapcsán (sic!).
Ezek után nem véletlen, hogy nem akadt olyan orvos a miniszterelnök úr környezetében, aki elvállalta volna a népjóléti tárca vezetését. A miniszterelnök olyan embert nevezett ki a tárca élére, aki inkább végrehajtó szerepet tölt be, semmint szakmai-politikai vezető lenne. Természetesen tudjuk, hogy a népjóléti tárca élén nemcsak egy orvos tud eredményesen működni; attól azonban tartunk, hogy a kinevezett miniszter úr személye lesz a garancia arra, hogy a Népjóléti Minisztérium a Pénzügyminisztériumnak egy főosztályává silányulva, szolgaian hajtsa végre a dilettáns pénzügypolitikát.
Ezeknek a fent soroltaknak az alapján elmondhatjuk, hogy tarthatatlanná vált a helyzet az egészségügyben. S ez nemcsak az egészségügyben dolgozók ügye, hanem minden állampolgáré, hiszen mindannyian tudjuk, hogy milyen a magyar lakosság egészségi állapota, és ennek kapcsán lényegében minden magyar állampolgár megsínyli ezt a dilettantizmust.
Felhívjuk a kormány figyelmét, hogy egyeztessen az egészségügy és az orvosszakma képviselőivel, s legalább ezt az ígéretét tartsa be. A Fidesz nevében erre szeretném felhívni a kormányt.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalról.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť