DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Köszönöm, elnök úr. Juhász képviselőtársam úgy beszél az általam és a kormány által beterjesztett kétfajta törvényjavaslatról, mint amely törvényjavaslatok összegyúrhatók. Hadd mondjam el: nem ok nélkül szabályozta az Országgyűlés is külön törvényekben az életjáradék fajtáit, mert a kétfajta életjáradék neve azonos, mindkettő a kárpótláshoz kötődik, egyébként pedig köszönő viszonyban sincsenek egymással. Lehet, hogy ez megtévesztette képviselőtársamat, amikor azt mondja, hogy egy törvényjavaslatba lehetne ezeket összegyúrni.
A vagyoni életjáradék kisegítő megoldás volt már 1992-ben is. A politikai üldözöttek életjáradéka esetében ez volt a főszabály, szó sem volt arról, hogy az elvett vagyon helyett kapjon kárpótlást valaki, mert nem vagyont vettek el tőle, hanem szabadságot. Ott a kárpótlási jegy volt a kisegítő megoldás. Ha valaki úgy gondolja, hogy vállalkozni akar, nem pedig az életjáradékot tartja a maga számára kívánatosnak, akkor kérhesse a kárpótlási jegyet. Tehát a két törvénynél különböző a jogalkotó szándéka, ezért különböző az a jogtechnikai megoldás is, hogy miként kell kiszámolni a kárpótlási életjáradék összegét. A kettőt nem szabad összehasonlítani egymással, hiszen a szabályok is mások.
Hogy csak két nagyon lényegeset említsek: a politikai üldözöttek életjáradéka '92. január 1-jétől esedékes, függetlenül attól, hogy a kárrendezési hivatal mikor hozta meg a határozatot. Ha az eredeti jogosult meghal, akkor az őt megillető életjáradék fele összegét megkapja a túlélő házastárs. A vagyoni kárpótlásnál az életjáradék alapja a kárpótlási jegy kamattal növelt névértéke, akkor jár, amikor az illető bejelenti az igényét, és ha meghal, a túlélő házastárs nem kap semmit.
(16.40)
Tehát arra kérem képviselőtársaimat, ez nehogy megtévessze önöket.
Az ötszáz forintos földárverés problematikája túlságosan hosszú, egy mondat: teljesen mindegy, hogy menynyiért keltek el a földek, mert az államnak a teljes jegymennyiséggel szemben kell a privatizációs kínálatot biztosítani, függetlenül attól, hogy a szövetkezeteknél van-e az a jegymennyiség, vagy pedig az egyes állampolgárok kezében.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť