GELLÉRT KIS GÁBOR

Full text search

GELLÉRT KIS GÁBOR
GELLÉRT KIS GÁBOR (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Röviden reagálnék elsősorban arra, amit az imént Kónya Imre képviselőtársam mondott.
Számomra a megszólalása a beismeréssel egyenértékű, amennyiben elismeri annak az erkölcsi sorrendnek a megalapozottságát, amelyet Mécs Imre mondott. Egyszersmind azt is közölte velünk, hogy az előző, MDF vezette kormányzat az erkölcsi megfontolásokat félretéve, racionális meggondolásokból hozta meg a kárpótlási törvényeket úgy, ahogy meghozta. Tehát nem elsősorban erkölcsi meggondolás, hanem politikai döntés volt emögött. Mert nem hiszem, hogy bármelyikünk vitatná - mert nem vitatható - azt a sorrendet, amelyet Mécs Imre elmondott, hogy elsősorban azokat kellett volna kárpótolni, akiket az életüktől, másodszor azokat, akiket szabadságuktól fosztottak meg, és utolsósorban azokat, akiket vagyonukban károsítottak meg.
A szocialista párt az akkori vitában is elmondta, hogy elismeri a kárpótlás erkölcsi jogosultságát, azonban a dolog politikailag nagyon nehezen kezelhető. Ez most bebizonyosodott. Nem akarom most megint rekapitulálni az esztendőkkel ezelőtt már elhangzott felszólalásokat, amelyekben az akkori szocialista felszólalók megjövendölték, hogy a kárpótlási jegyek értéküket vesztik, hogy ezáltal becsapják azokat, akiket kárpótolni akarnak, így tehát a törvény nem érheti el a célját. S most ennek az új kormánynak a feladata ezt rendbe rakni.
Mécs Imrének igaza lehet abban, hogy egyre-másra halnak meg azok az emberek, akik a kárpótlás életjáradékra váltásában részesülhetnének, és számuk egyre kevesebb lesz. Sajnos igaza van. Mindazonáltal, ha az Országgyűlés az előttünk fekvő két módosítást - amelyek az életjáradékra történő átválthatást teszik lehetővé - megszavazza, ez az előzetes becslések szerint hozzávetőleg 100-150 milliárd forint pluszterhet jelent a költségvetésnek, elhúzódóan. Sajnos ez a helyzet, ezt mutatják a számítások.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť