DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR

Full text search

DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR
DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A magyar parlamentben, azt hiszem, még nem került elő Macedónia neve, és általában úgy vagyunk ezekkel a Jugoszláviából kiszakadt kis országokkal, hogy amennyiben nem történnek ott nagyobb injúriák és nincsenek nagyobb vészhelyzetek, akkor erről a kérdésről nem beszélünk.
Meg kell mondani, hogy a világsajtó február 17-e óta tele van azzal, hogy Tetovóban, a tetovói medence központjában - ahol egy nagyon jelentős műszaki és természettudományi múzeum működik -, az ottani egyetem parkjában az albán diákokra a kivonuló rendőri erők két sortüzet adtak le. Először a levegőbe lőttek, másodszor pedig egy hallgató azonnal meghalt, tizenöt hallgató nagyon súlyosan megsebesült, és több száz egyetemi hallgatót letartóztattak. Erről az esetről a magyar sajtó egyáltalán nem számolt be, nem olvashattunk róla.
Ezért tekintettel arra, hogy az Interparlamentáris Unió magyar-albán tagozatának én vagyok az elnöke... (Taps az MSZP padsoraiból.).., megkerestem az albán nagykövetséget, ahol egy részletes tájékoztatást kaptam erről az esetről. Ennek a pandanját láttuk Marosvásárhelyen, ahol fütykösökkel különböző bányászok verték szét a magyar felvonulókat, akik hasonlóan a nyelv és az iskolaügy kérdésében tüntettek.
Úgy gondolom, nekünk oda kell figyelnünk egy másik kis népnek a harcára, a nyelv kérdésére, a nyelv megőrzésére, és úgy gondolom, hogy a Magyar Országgyűlésnek is tudnia kell arról, hogy itt olyan atrocitások történtek, olyan durva esetek, amelyek a nemzetiségi jogok súlyos megsértését jelentik.
Arra szeretném kérni a mi külügyi apparátusunkat - bár tudom, hogy ők odafigyeltek és odafigyelnek az ügyekre -, hogy a nemzetközi konvenciók és kötelezettségvállalások alapján támogassák ezen albán diákok és albán lakosok törekvéseit ott, Macedóniában egy szabadabb kisebbségi rendszer megvalósításáért.
(15.20)
Úgy gondolom, hogy ezzel nemcsak rajtuk segítünk, hanem magunkon is, mert ha eltűrjük az injúriát, a jogtalanságot egy hozzánk hasonló vagy még nálunk is kisebb nép sorsában, akkor ez vissza fog ránk is hatni, és mi is hasonlóan számíthatunk kisebbségeink súlyos megsértésére. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť