POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Asszony! A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja két ok miatt kért szót a mai napirend előtt. Az egyik ok: talán nincs olyan állampolgár ebben az országban, akit nem érint a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak '95. évi költségvetéséről szóló törvény meghozatala s ennek a késlekedése, késedelmes volta. A másik ok, hogy talán nincs olyan állampolgár ebben az országban, akit nem érint a kormány viselkedése, törvényeket betartani vagy be nem tartani szándékozó volta. Márpedig mind a két tárgy veszélyben forog, s úgy látjuk, mind a két tárgy a Ház elé tartozik.
A Magyar Orvosi Kamara kénytelen volt levélben fordulni a Ház elnökéhez, hogy figyelmeztesse mind a parlamentet, mind pedig a magyar kormányt arra, hogy a magyar kormánynak be kell tartania a '94. évi XXVIII. számú, a Magyar Orvosi Kamaráról szóló törvényt, be kell tartania az 1987-es XI. törvényt, amelyik a jogalkotásról szól, és be kell tartania saját ügyrendjét - melyet kormányhatározatban fogadott el -, annak is a 76/A pontját. Tudniillik a kormány ezt nem tartotta be, hiszen úgy terjesztette elénk, a parlament elé a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 1995-ös költségvetését, hogy ezeket a törvényeket nem tartotta be, nem egyeztetett a törvény által garantált módon a Magyar Orvosi Kamarával és más, erre jogosult szervezetekkel sem.
Már önmagában az is igen aggodalmas és sérelmes, hogy az eredeti törvénynek megfelelően nem a '95-ös központi költségvetéssel együtt került előterjesztésre a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak költségvetése, hogy külön jogszabályban kellett foglalkoznunk egy átmeneti időszakkal. De az, hogy a kormány jogszabálysértő magatartása, eljárásmódja miatt nem tehet mást sem a kormány, sem a parlament, úgy gondolom, mint hogy helyt ad a sérelmező Orvosi Kamara kérésének, tudniillik, hogy vissza kell vonnia a költségvetési előterjesztést, ez már mindenképpen aggodalmas.
Ezt teheti egyedül a kormány, amennyiben az előbb idézett három törvényt, illetve kormányrendeletet be akarja tartani és nem akar elsőként olyan precedenssel szolgálni, hogy a nemrégiben elfogadott kamarai törvény bekezdéseit, fejezeteit nem veszi figyelembe. Ez pedig valamennyi állampolgár sorsát érzékenyen érinti, hiszen a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak működőképességéről van szó.
Az, hogy a társadalmi, gazdasági megállapodás, a kormány által önként vállalt megállapodástervezet zsákutcába jutott vagy legalábbis megfeneklett, valamennyiünk által ismert és szomorú tény. Az azonban, hogy a kormány azokat az egyeztetési kötelezettségeit sem hajlandó vagy nem képes betartani, végrehajtani, amit nem saját akarata, saját szándéka, hanem törvény ír elő számára kötelezően, az már mindenképpen a Ház elé tartozik, és nemcsak a Ház elé, hanem valamennyiünk, tehát az ország nyilvánossága elé. Ezért kértünk szót, és köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť