BARKÓCZY GELLÉRT

Full text search

BARKÓCZY GELLÉRT
BARKÓCZY GELLÉRT (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Somogy megyét járva tudom, hogy a hús és húskészítmények hiányának mérséklése végett ezekből az árukból újból behozatal volt. Valamikor Kelet-Európa éléskamrája volt a magyar mezőgazdaság. Ezzel az importáruval a magyar állattartókat sújtották, mert a felvásárlási árakat újból letörték, a táp árát meg megemelték. Vagyis mérséklődik az állattartók jövedelme, ezzel együtt a tenyésztési kedv - ami az állatállomány csökkentését hozza magával.
Javaslom a miniszter úrnak, hogy ne vágóállatot hozzanak be külföldről, hanem növendék tenyészállatot, hogy ezt a gazdáknak adják ki szaporításra úgy, hogy a bekerülési árát előlegezze meg a tárca és a gazda majd a szaporulatából adja vissza. Ma nincs 30-40 ezer forintja az újrakezdőnek arra, hogy egy anyakocát beállítson.
(14.10)
A jelenlegi támogatás helyett, amely most van, inkább előlegezze meg ezeket az állatokat, adja ki a gazdáknak. Ezzel a módszerrel a sertésállomány pár éven belül rendbejöhet, a szarvasmarha-állománynak bizony négy-öt év is kell ahhoz, hogy rendbejöhessen. Sajnos, tudomásom van róla, hogy most is a növendék tenyészüszőket vágják ki. Ezt is meg kellene szüntetni, letiltatni kellene.
Mezőgazdaság nincs állattenyésztés nélkül. Sajnos, az elmúlt kormány kivágatta az állatállományt. Ezzel kiállította bizonyítványát. A dolognak előnyei is lennének: a munkanélküliség csökkentését hozná magával az állatok gondozása, a takarmány betakarítása, a takarmánytermesztés, és a pillangósvirágok termesztésére vetésforgót lehetne készíteni.
A mostani nehéz helyzetben, amikor nincs állat, amely megegye az abrakot, a takarmányt, a búzát, a kukoricát, az árpát fel tudnánk etetni.
Kérdezem a miniszter urat, van-e lehetőség arra, hogy a kész húsáru helyett növendék élőállatokat hoznánk be az országba? Várom miniszter úr válaszát. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť