DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Természetesen az országgyűlési ülések jegyzőkönyve azt nem tudja rögzíteni, ha valaki helytelen szóhasználattal él, és azután ezt igyekszik korrigálni. Tehát én azt mondtam, hogy ilyen program, illetőleg ilyen elképzelés... Az első kérdésére tehát a válaszom az, hogy elképzelés készül. Program azért nem készülhet, mert a Magyar Köztársaságban a '93-ban meghozott közoktatási törvény a közoktatási szolgáltatás közvetlen megszervezését, biztosítását teljes egészében a helyi önkormányzatokra bízza. A helyi önkormányzatok a közoktatás-szolgáltatással kapcsolatos döntéseiket az államtól és más önkormányzatoktól függetlenül hozhatják meg, tehát az államnak vagy a kormánynak nincs közvetlen befolyási lehetősége. Olyan program tehát nem készülhet, amely ennek a problémának a megoldására kötelező eljárásokat ír elő az önkormányzatok számára.
A választ természetesen akkor folytattam is. Ez úgy szólt, hogy "A probléma lényege nagyjából abban vázolható, hogyan lehet az oktatásban meglevő hallatlanul szűkös keresztmetszeteket és egyúttal az ezzel párhuzamosan meglevő hallatlanul nagymértékű pazarlást egy ésszerű forráskihasználássá racionalizálni." Ezt az álláspontomat azóta is fenntartom.
Az elmúlt 5-6 évben az óvodás, illetve általános iskolás korúak létszáma nagymértékben csökkent, ez pedig oda vezetett, hogy az önkormányzatok kénytelenek voltak a feladatellátáshoz és az alapszolgáltatás biztosításához indokolatlan üres kapacitásokat is működtetni, fenntartani, finanszírozni.
Hasonló eredményre vezetett a korábban körzetesített iskolák újbóli széttelepítése, hazatelepítése. Ennek és a demográfiai csökkenéseknek a következtében 558-ra nőtt az önálló igazgatású száz fő alatti intézmények száma. Az általános iskoláink több mint egynegyedébe száznál kevesebb diák jár, közel felébe kétszáznál kevesebb; ami azt is jelenti, hogy a száznál kisebb létszámú - ilyen az iskolák több mint az egynegyede - iskolába jár a tanulók 4,5 százaléka.
Azt pedig tudjuk, hogy 200-220 fő alatt az iskolákban a fajlagos ráfordítás drámai módon elkezd növekedni, a létszám csökkenésével párhuzamosan, hiszen az iskolát ettől még fűteni kell, energiával el kell látni, víz, csatorna, miegyéb kell.
A helyi önkormányzati intézményfenntartók a vázolt folyamatok hatásaként elvárható racionalizálási lépéseket nem tették meg, nem utolsósorban azért nem, mert a szakma minden ilyen irányú javaslatot a pedagógus álláshelyek elleni támadásnak minősített.
A folyamat 8-9 éve kezdődött, ma is tart, és rossz hatásai éppen ma kezdenek jelentkezni. A fajlagos ráfordítás magas volta, az üres kapacitások fenntartása miatt ma sok önkormányzat már a fizetésképtelenség határára jutott. Tehát várható, hogy a gazdasági szűkösség és szükségszerűség rászorítja az önkormányzatokat az intézményhálózat racionalizálására. És annak érdekében, hogy ez a korábban tapasztaltaknál jelentősebb sérüléseket a közoktatás ügyének ne okozzon, a Művelődési és Közoktatási Minisztérium május végére egy kiadványt juttat el a helyi önkormányzatokhoz. Ebben az intézmények átszervezésével, az esetleges megszüntetéssel kapcsolatos jogi lehetőségekről tájékoztatja őket, illetőleg felhívja a figyelmüket, hogy mire ügyeljenek ezek működtetése során.
Szeretném még elmondani, hogy május 9-én megkezdtük az önkormányzati fenntartású intézmények egyedi felmérését. a felmérést követően rendelkezésünkre fognak állni azok a tényleges paraméterek, amelyek az iskolák tartalmi működésével, az álláshelyek számával, a kiáramló illetményekkel kapcsolatban szükségesek ahhoz, hogy a közoktatási törvény vagy a közalkalmazotti törvény módosításának hatásvizsgálatát el lehessen végezni.
A felmérés várhatóan '95. június végére készül el; eredményeit természetesen közzé fogjuk tenni. Ezt követően szeretnénk a helyi önkormányzati intézményfenntartóknak megküldeni a rájuk vonatkozó elemzési eredményeket - mintegy a minisztérium ars poeticajaként vallott szolgáltató minisztériumként viselkedve -; hozzájárulva ahhoz, hogy az eredményeket még a '96-os költségvetési év tervezése előtt felhasználhassák. Köszönöm szépen. Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť