DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Ahogy múlt év novemberi válaszomban ígéretet tettem, intézkedtem arról, hogy a nemzetközi vonatoknál a pályaudvari tájékoztatás során az állomások nevét mind magyar nyelven, mind az adott ország nyelvén be kell mondani. Ez a rendelkezés természetesen a Nyugati pályaudvarra is vonatkozik, e változtatásokat ennek megfelelően a szövegkönyvbe átvezették.
A gyakorlatban az utastájékoztatás menete a következő: az előírt szöveget összesen hat alkalommal - 30, 20, 10, 5, 3 és 1 perccel a vonat indulása előtt - mondják be. Az állomások idegen nyelvű és magyar nyelvű részletes felsorolását a 30, a 20, illetve a 10 perces tájékoztatások tartalmazzák. Az idegen nyelvű tájékoztatás kazettáról, a magyar nyelvű pedig számítógépes módszerrel vagy élő szóval történik.
A vonat indulása előtt az 5, a 3 és az 1 percen belüli felhívások - tekintettel a rendelkezésre álló idő rövidségére - már csak rövidített formájúak lehetnek. Mindezeket a feladatokat, kiegészítve a térhangosító és egyéb berendezések kezelésével, a Nyugatin egy fő látja el. Az idő rövidsége miatt a második három - tehát az 5, 3 és 1 percen belüli - felhívásnál előfordulhat, hogy a hangosbemondó kezelőjének a magyar nyelvű, rövidített utastájékoztatásra már nincsen módja. De nem így a 30, 20 és 10 perces esetében, amikor bemondja. Feltehetően képviselő úr az előző esetre figyelt fel és ennek alapján adott aggodalmának hangot.
A képviselő úr által jól ismert Korona-Expressz esetében a magyar nyelvű tájékoztatás a következőképp hallható:
"Korona nemzetközi gyorsvonat indul 17 órakor..." - (Derültség, taps.) - "... a XI. vágányról Püspökladány, Biharkeresztes, Biharpüspöki, Nagyvárad, Kolozsvár, Dés, Déda, Gyergyószentmiklós, Sepsiszentgyörgy..." - de jó ezeket hallani - "...Brassóba, a vonat elején közlekedő közvetlen kocsikkal Püspökladányon, Debrecenen át Nyíregyházára."
Képviselő úr jelzése alapján saját apparátusommal is ellenőriztettem a végrehajtást. Ennek során sajnos mi is találtunk időnként fegyelmezetlenséget. Amennyiben ez a személyzet hibájából megismétlődik, szigorú felelősségrevonást fogok alkalmazni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps, derültség.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť