DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselőtársam! Kérdésére teljes körű kompetencia hiányában - hiszen a határátkelőhelyek tekintetében 4-5 tárca, a 41-es útra vonatkozóan pedig a KHVM az illetékes -, a következőket válaszolom.
A magyar-ukrán határszakasz átkelőhelyei bővítésének kérdésköre idestova három éve foglalkoztatja a szakembereket. A záhonyi átkelőhelyen kialakult forgalomtorlódások, valamint a közúti Tisza-híd újjáépítésének közelgő megindítása miatt valóban sürgősen megoldandó probléma a záhonyi fő irányt tehermentesítő teherforgalmi átkelőhely létesítése. Kérdésében egyébként tévesen szerepel Beregszász, Beregsurányról van szó.
A témában illetékes szakmai tárcaközi bizottság tájékoztatása szerint 1995. januárjában Ungváron a magyar és az ukrán fél megállapodott a tiszabecsi és beregsurányi kishatárforgalmi átkelőhelyeknek, korszerűsítés után, nemzetközi személyforgalomra történő átminősítéséről. Ugyanakkor pont a kérdésében szereplő teherforgalmi átkelőhely ügyében nem alakult ki konszenzus. Különböző elképzelések vannak magyar, illetve ukrán részről. A tárgyalások azonban folytatódnak, és reményeink szerint az álláspontok közelednek egymáshoz. Az ukrán féllel történő megegyezés ugyanis elengedhetetlen az államhatár mellett létesítendő beruházás beindításához. Jelenleg a beregsurányi fejlesztési munkálatok kezdeti lépései, illetve a szükséges pénzügyi források előteremtésének folyamata zajlik. A KHVM illetékes szakembereinek tájékoztatása alapján a 41-es számú Nyíregyháza-Beregsurány közötti főút jelenlegi kiépítettsége mellett is alkalmas a beregsurányi határátkelőhelyen mind a nemzetközi személyforgalom, mind a tervezett teherforgalom lebonyolítására.
Tájékoztatom továbbá a képviselő urat arról is, hogy az átkelőhelyek fejlesztésével foglalkozó tárcaközi koordinációs bizottság eredményesen tevékenykedik, közreműködésének eddig 12 újonnan megnyitott határátkelőhely az eredménye. A bizottság jövőbeni összehangoló szerepét a pénzügyi források szűkössége méginkább indokolja.
Köszönöm. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť