ELNÖK (dr. Salamon László)

Full text search

ELNÖK (dr. Salamon László)
ELNÖK (dr. Salamon László): Tisztelt Országgyűlés! Dr. Kiss Gábor képviselőtársunk, a szocialista párti frakcióból, kérdést kíván feltenni a belügyminiszternek "Mikor kezdődik a beregsurányi és a tiszabecsi határátkelő, valamint a 41-es út korszerűsítése?" címmel. Megadom a szót dr. Kiss Gábor képviselő úrnak.
Dr. KISS GÁBOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Ukrán viszonylatban az elmúlt évben 11 millió 929 ezer fő és 4 millió 860 ezer jármű forgalmát regisztrálták a határátkelőkön. Az éves növekedés a személyi forgalomban 26, a gépjárműforgalomban 21 százalékos volt. Ez a trend a januári és februári tapasztalatok alapján ebben az évben is várhatóan folytatódik, a személyi forgalomban 70, a járműforgalomban 79 százalékos növekedést regisztráltak.
Óriási problémát jelent a szűk áteresztő kapacitású, korszerűtlen infrastruktúrájú, korlátozott forgalmi jellegű átkelőhelyek kérdése a megyében. Ebben a tárgyban az ukrán parlament kárpátaljai képviselőcsoportja és a szabolcsi képviselők együttes ajánlással fordultak a kormányaikhoz a legfontosabb teendők elvégzését sürgetve. Nem régiben négy megye képviselői, pártállásra tekintet nélkül, a miniszterelnökhöz fordultak a keleti országrész közlekedési infrastruktúrájának kérdésében, rámutatva arra, hogy ez nem pusztán regionális, hanem nemzetgazdasági kérdés, mert az a veszély fenyeget, hogy ha késlekedünk, a Magyarország szempontjából fontos kereskedelmi tranzit útvonalak száz vagy többszáz kilométerrel északabbra helyeződnek.
Legutóbb Záhonyban ülést tartott a Szabolcs megyei védelmi bizottság, amely megvizsgálta a határtérség közbiztonsági, közlekedésbiztonsági, járványügyi helyzetét és a környezetszennyezés állapotát. Azt a megállapítást szűrte le - és javaslatokkal is élt a kormány számára -, hogy bizonyos teendők halaszthatatatlanul, sürgetően szükségesek. Tudomásunk van arról, hogy a határőrség javasolta a belügyminiszter úrnak, készüljön komplex terv az átkelőhelyek rekonstrukciójára vonatkozóan.
Kérdezem ezért, milyen stádiumban van a tervek kimunkálása, mikor kezdődik a beregsurányi és tiszabecsi átkelők korszerűsítése, és mikor kezdődik a már nyilvánosságra hozott 180 millió forint beruházási összeg felhasználása, és ezt milyen konkrét célokra kívánják fordítani. Köszönöm. (Szórványos taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť