DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! Erről a kérdésről valószínűleg legalább egy órát lehetne beszélni, de két perc áll rendelkezésre, ezért csak címszavakban.
A kormány és a Világbank 1993. áprilisában írta alá azt a kölcsönszerződést, amely a hazai egészségügy különböző területein, többek között a kórházi informatika fejlesztésére nyújt támogatást. E kórházi informatikai részprogram tervezett költsége 28 millió dollár. A Kórházszövetség ajánlására jelölt ki a népjóléti kormányzat öt intézményt, ahol megindult a program terv szerinti informatikai fejlesztés. Tulajdonképpen ennek az volt a célja, hogy összegyűjtse a lehetőségeket, tehát vizsgálja meg azt, hogy valójában egy ilyen program stratégiai és megvalósítási tervét hogyan is kell, hogyan lehet elkészíteni, tehát egyfajta műhelymunkára adjon lehetőséget.
Ez az öt kórházi programterv '94 közepére készült el, ezt '94 végén fogadta el a Világbank. Ezeknek a kórházaknak a tapasztalatai alapján vizsgáltuk meg azt, hogy tulajdonképpen a fejlesztési megvalósítási stratégia hogyan alakulhat. Nyilvánvalóan le kellett vonni azt a következtetést, hogy az eredetileg öt évre tervezett program rendkívül ambiciózus volt. Ma már tudjuk, hogy az ilyen méretű informatikai programok fejlesztéséhez lényegesen hosszabb időre van szükség és tudjuk, hogy egyes kórházak közben önerőből is hajtottak végre fejlesztéseket. Szándékaink szerint ezek a fejlesztések nem vesznek kárba, beépülnek a megvalósuló fejlesztésekbe, és most készül - szeptemberre készül el -, egy olyan részletes, most már sok intézményre kiterjedő informatikai fejlesztési középtávú program, amelyhez világbanki, de nemcsak világbanki finanszírozást és támogatást veszünk igénybe. Köszönöm. (Szórványos taps az MSZP padsoraiból.)
(15.30)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť