DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselőtársam! Mind szóban, mind pedig írásban beadott kérdésében többször hivatkozik rám, hogy én milyen nyilatkozatokat tettem. Nos, valóban, egyébként az idézetek pontosak, én ezeket nyilatkoztam. De hogyha ilyen jól tudja ön, hogy én mit nyilatkoztam ebben a témában, akkor nyilvánvalóan azt is tudja, hogy én soha, sehol nem mondtam azt, hogy ezáltal, mármint azáltal, hogy az önkormányzatokhoz kerül a tűzoltóság, minden problémája megoldódik. Ezt én soha nem mondtam. Tehát első kérdésére: sajnos, nem oldódik meg ezzel minden problémája.
A tűzoltóság és önkormányzatiság. A tűzvédelemnek a települési önkormányzatokhoz való kapcsolódása nálunk sem új keletű, Európa fejlett országaiban, mégpedig folyamatosan, fennálló és jellemző gyakorlat. Magyarországon a múlt század utolsó harmadában alakult hivatásos tűzoltóságok a települési önkormányzatok részeként működtek, jellemző azonban az önkéntes tűzoltóság volt. Egyébként megint csak hivatkozhatnék a nyugat-európai gyakorlatra, ott is jóval nagyobb az önkéntes tűzoltóság száma, mint a hivatásosé. Azonban az ismert történelmi tények nem kerülték el a tűzoltóságot sem, államosításra került, az önkéntes tűzoltóságokat pedig elsorvasztották az elmúlt évtizedekben.
1990-ben az önkormányzatiság újjáéledésével kézenfekvő volt, hogy a hivatásos tűzoltóság a települési önkormányzatokhoz tartozzék. Szabad-e most meglépni ezt, és jó-e az a törvény, az az 1991. évi XX. törvény, amelynek alapján erre az intézkedésre sor kerül? Nos, lehet, hogy rossz törvényt hozott a parlament. Ez természetesen 1991-ben volt. Ha rájött a parlament, a korábbi kormányzó koalíció, hogy ez a törvény nem jó, akkor miért nem módosította? Ha ez utóbb nem derült ki, mármint hogy rossz a törvény, akkor miért nem hajtották végre? Ezt viszont nem tőlem kellene megkérdezni. Egy tény, hogy sorozatos szakmai konzultációk után, amelyeket hivatásos, önkéntes és civil szervezetekkel folytattunk, úgy értékeltük, hogy bár hibákat tartalmaz a törvény, de az nem olyan rossz, hogy vissza kellene lépni, illetve azt ne kellene végrehajtani.
(16.00)
Ez a törvény összhangban van az alkotmány idevonatkozó rendelkezéseivel, az önkormányzati törvénnyel és a nálunk fejlettebb országok gyakorlatával.
Valóban, jól hivatkozott ön arra, hogy '95. július 1-jével kerülnek átadásra a tűzoltóságok az önkormányzatokhoz. E döntés meghozatala előtt az érintett önkormányzatok és országos érdekképviseleti szervek széles körben nyilvánítottak véleményt arról, hogy a tűzoltóságok mely önkormányzatokhoz kapcsolódjanak. Többségüknek - nem mindnek, de a többségüknek - az volt az álláspontja, hogy mindenképpen helyesebb, ha a települési önkormányzatok intézményei lesznek.
Írásban szerepel az a kérdése is, hogy miért nem a megyékhez kerülnek. Nos, nyomatékosan hangsúlyozni kell, hogy az önkormányzati tűzoltóság egy kifejezetten speciális helyzetben levő intézmény, amely jellegéből adódóan nem hasonlítható össze egyetlen oktatási, de más középfokú intézménnyel sem. Ugyanakkor a megyei finanszírozás esetünkben ésszerűtlen lenne, és állítom, valóban katasztrófához vezetne, mert a megyei önkormányzatnak nincsenek olyan saját bevételei, amelyekkel akár perspektivikusan is - hangsúlyozom: perspektivikusan is - külön támogatni tudná a tűzoltóságot. Ezzel szemben számos polgármester nyilatkozott úgy, hogy ha nem is maga az önkormányzat - bár erre már a közelmúltban is volt példa, nem is egy -, de a különböző civil szerveződések, vállalkozók akkor támogatják anyagilag is a tűzoltóságot, ha az önkormányzati finanszírozású, azaz mindenféle értelemben saját tűzoltóságuk lesz.
Nem arról van szó tehát, hogy itt egy problémamentes átadásra kerül sor a jövőben, hanem arról van szó, hogy ez az egyetlen lehetőség arra, hogy a tűzoltóságok ne lehetetlenedjenek el a közeljövőben, lehetőséget kapjanak a tűzoltóságok a továbbéléshez.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť