RUSZNÁK MIKLÓS

Full text search

RUSZNÁK MIKLÓS
RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országház! Az önkormányzati törvény szerint a tűzoltást a hivatásos önkormányzati tűzoltóság, az illetékes székhely szerinti önkormányzatok fogják ellátni térségi feladatként, mégpedig kötelező közszolgáltatásként. Ez a feladat július 1-jével kerül konkrétan a székhely szerinti önkormányzatokhoz. Az év közepétől körülbelül 110 hazai település önkormányzata veszi kötelezően át az eddig megyei tűzoltóságok alatt álló helyi tűzoltóságokat. Az intézkedéstől azt várják, hogy szűkösebb pénzforrásból hatékonyabban működjenek - mondta államtitkár úr egy nyilatkozatában. A nyilatkozat szerint az átalakítással az ország tűzvédelme és a tűzoltóság egyaránt jól jár, mert a változatlan összlétszámon belül több lesz a konkrét kárelhárítási feladatot megoldó tűzoltó, és kevesebben foglalkoznak majd adminisztratív teendőkkel.
Államtitkár úr elmondta még: a tűzoltóságoknak a helyi önkormányzatokhoz való telepítése számos problémát vet fel, és az önkormányzatok is fenntartással fogadták ezt a hírt. A pénz kevés, de ami eddig a rendelkezésre állt a tűzoltóság számára, az ezentúl is biztosított, az átszervezést követően azonban ezt az összeget közvetlenül az önkormányzatok kapják meg. Ennek a pénznek több mint 80 százaléka bérjellegű, tehát fejlesztésre kevés marad. Így lehetőség szerint a helyi erőforrásokból kell kiegészíteni. Ha egyáltalán van helyi erőforrás.
És mi lesz, ha tűz lesz? Komoly feladatot jelent majd egy-egy önkormányzatnak és városi tűzoltóparancsnokságnak megszervezni, hogy a kisebb településeken, ahol nem lesz tűzoltóság, megfelelő legyen a tűzvédelem. Államtitkár úr annak a reményének adott hangot, hogy ezzel az intézkedéssel már a közeljövőben hatékonyabbá válik a tűzoltóság munkája.
A tűzoltóktól megszoktuk és joggal várjuk, hogy segítsenek. Erre alapul szolgál az az egy-és negyedszázados múlt, amelynek során a testület tagjai sok esetben életük feláldozásával is teljesítették vállalt hivatásukat: embertársaik és a nemzeti értékek mentését a tűz pusztításától. Nem többre vágynak, mert tudják, az ország ma, ha akarna, sem tudna ehhez elegendőt adni. Amit kérnek, szűkösen talán arra elég, hogy az eddig is az erejük megfeszítésével a tűréshatáron lévő biztonságot ez évben is és a jövőben is tartani tudják. Az ország ez évi költségvetése és most már pótköltségvetése sok-sok máshoz hasonlóan a tűzvédelmet és a tűzoltóságot is még kritikusabb helyzetbe hozza.
Kérdezem ezért a miniszter urat, hogyha a tűzoltóságok a helyi önkormányzatokhoz kerülnek, akkor minden problémájuk megoldódik? Szabad-e a jelenlegi helyzetben, amikor az átadásnak sem jogi, törvényi, sem pénzügyi, gazdasági működési feltételei nem tisztázottak, a helyi önkormányzatokat ilyen helyzetbe hozni? Kérem válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť