DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Köszönöm szépen. Azért is tettem, mert ahogy elhalkult a szavam, többen figyeltek, hogy hátha vége van. (Derültség.) Úgyhogy most el tudom még egyszer mondani... (Derültség, taps az MSZP padsoraiból. - Dr. Világosi Gábor: Elejétől!) ..., hogy a rászorultság alapján micsoda kritérium a gépkocsi és miért nem kritérium az egyéb olyan nagy értékű ingóság... (Puch László: A vitorlás!) ..., amely hasonló jövedelmet jelent.
Ez a törvényjavaslat megpróbál a jövedelmi viszonyok tekintetében egy kicsit a korhoz igazodni, amikor az osztalékjövedelmet, az értékpapírból származó jövedelmet feltünteti. Meg kell kérdeznem, hogy a takarékbetétből származó jövedelem nem jövedelem? Akinek van mondjuk egymillió forint értékű takarékbetét-könyve - vegyünk csak egy 22 százalékos tiszta nettó kamatot egy évben - 220 ezer forint jövedelemre tesz szert. (Puch László: Alacsony a kamat!) Én csak egy tisztességes kamatot számoltam, mert nem a kalmár szellem uralkodik bennem... (Derültség.) ...és bízom abban, hogy a kormányzat végre megteszi azokat az antiinflációs intézkedéseket, amelyek következtében... (Derültség.) ...lejjebb fog szállni a kamatláb.
Tehát visszatérvén erre, akinek van ilyen összegű kamatjövedelme, mennyiben rászorultabb ahhoz képest, akinek nincs, de a fizetésük, a jövedelemkimutatásuk ugyanaz. (Az MSZP-s képviselőkhöz fordulva:) Mosolyogni tetszenek, de ebben az országban ez hány és hány embert fog érinteni. Megint érdemes-e, és ezt annyiszor elmondták, de úgy látszik, nem elégszer, mert még mindig nem állt fel a Pénzügyminisztérium képviselője és nem vonta vissza ezt a részt... (Dr. Világosi Gábor: Nagy önuralma van! - Közbeszólások az MSZP padsoraiból: Állj fel!) ...hogy miért van szükség felrúgni az eddig kialakult szabályokat? És miért van szükség arra, hogy most tényleg éles megkülönböztetést tegyünk gyerek és gyerek között. A korábbi juttatásnak valóban alapvető, elvi jelentősége volt, mert azt mondta, hogy a családi pótlék nem szegénységi támogatás. A családi pótlék azért járt, mert a magyar állam minden megszületett magyar állampolgárának neveléséhez hozzá akar járulni. Ehhez képest most mi azt mondjuk, hogy egyes családokban a megszületett magyar állampolgárok alacsonyabb rendűek, mint más családokban.
Ha a rászorultsági elv alapján adná ez a kormányzat a családi pótlékot, akkor ellenőrizni kéne, hogy azt tényleg a gyerek érdekében használják fel. Mert egészen biztos vagyok benne, hogy egy rétegnél nem a gyermek érdekében használják fel. Akik valóban a szegénységi küszöb alatt élnek, vagy a szegénységi küszöböt épphogy meghaladják, ott már nem a gyerek érdekében fogják ezt a családi pótlékot felhasználni, hanem ott a család érdekében. Ez éles ellentétben áll a családi pótlék folyósításának elvével.
Igen tisztelt képviselőtársaim, ez a törvényjavaslat meg tudja-e oldani azt a helyzetet, ha a szegény munkanélküli gyermek azért munkanélküli, mert az apja és az anyja eltartja. Papíron munkanélküli gyereke van és meg fogja kapni a családi pótlékot, de azért nem dolgozik, mert a szülei eltartják őt. Igen szép számmal vannak Magyarországon ilyenek. Meg fogja kapni a családi pótlékot. Az a személy viszont, aki dolgozik, akitől az állam levonja a különféle közterheket, nem fogja megkapni.
Az egyik újságban volt egy nagyon felháborodott hangú levél, amelyre szeretném felhívni képviselőtársaim figyelmét, hogy elfogadhatatlan az a kormányzati pénzügyi politika, hogy mindig azok vállára rakják a terheket, akik igazából a közterheket viselik. A családi pótlék egyfajta visszaforgatás a befizetett adókból. Aki a legtöbb adót fizeti, vagy aki valamivel több adót fizet, az ebben a sorban már nem jöhet és nem jelentkezhet, hogy tessék neki arányosan visszaadni legalább a gyereke után. (Puch László: Hát ez nem igazság!) Milyen üzenet ez a társadalomnak? Érdemes dolgozni? Nem, csalni kell! Ahogy elhangzott, itt nagyon sokan - meg kell mondanom - tisztességes szándékkal nem fogják bevallani a jövedelmüket, meg fogják környékezni az ingatlanbecslőket, ami ebben az országban köztudottan eléggé elterjedt.
Úgy látszik, képviselőtársaim közül nem sokan éltek még akkor, amikor az illetékkiszabáshoz be kellett adni különféle forgalmi becsléseket. Nem tetszenek tudni, hogy készültek ezek és milyen módon, és hányan gazdagodtak meg abból, hogy a szerződésben szerepeltetett vételárat tüntették fel és az illetékhivatal ez alapján szabta ki az illetéket, nem pedig a valós és a tényleges forgalmi érték alapján. Úgy hiszem a reakciók láttán, hogy tényleg Pusztai Erzsébetnek a tegnapi kérdése, hogy "Hol él ön, miniszterelnök úr?" önökre is igaz. Hol tetszenek élni? Magyarországon? Itt mindenki megragadja az alkalmat, hogy az ingatlanának értéke 10 millió forint alatt legyen, a gépkocsija értéke pedig 2 millió forint alatt legyen, függetlenül attól, hogy ténylegesen mennyit ér. Hát ezt akarjuk?! Megint azt a fajta, a Bach-korszakból eredő mentalitást, hogy amit az állam elől eltitkolunk az a jó? Ez egy nagyon rossz üzenet a társadalom számára!
Hogy fog történni az ellenőrzés? Ki fogja ellenőrizni, hogy ezek az értékbecslések helytállóak-e. Ki fogja ellenőrizni, hogy a jövedelemadó-bevallások egy millió család esetében helytállóak-e. Tudniillik ha nincs hatékony ellenőrzés, a jogalkotó egyáltalán nem is kívánja ezt fenyegetettségként elmondani, akkor mit ér a szankció? Semmit! Mikor lesz majd megejtve ezeknek a bevallásoknak az ellenőrzése? Soha, képviselőtársaim, nyugodt lélekkel mondhatom! Elég lesz elbírálni az ügyeket, utánajárni, megnézni, ellenőrizni pedig már nem fogják! Akkor meg mire jó? Mire jó, ha megint a csalók fognak hozzájutni, a tisztességes emberek pedig kimaradnak belőle? Egészen biztos vagyok benne, hogy amikor ez a Ház szavazott arról, hogy a fiatalkorú bűnelkövetők számára könnyebbé váljék az előzetes fogvatartás, hogy a gyermekek jogait próbáljuk meg a nemzetközi szerződésekhez igazítani, akkor mi arra gondoltunk, hogy igen, a fiatalkorú bűnözés nagyon komoly probléma Magyarországon és meg kell próbálnunk visszatéríteni a fiatalkorú bűnözőket a társadalomba. Az emberi jogi bizottság ülésén elmondtam, hogy hamarabb kell kezdeni. Ne legyen bűnöző! De ha ez a törvényjavaslat hatályba lép, egyrészt nagyon rossz példát fog látni a szülein keresztül a gyermek, mert a szülei csalni fognak, másrészt pedig ha nem jut el hozzá a családi pótlék, abban az esetben sajnos biztosan emelkedni fog a fiatalkorú bűnelkövetők száma.
Igen tisztelt képviselőtársaim! Bízni lehet abban, hogy néhány gondolat van olyan erejű, hogy meghátrálásra késztesse a pénzügyi kormányzatot.
Köszönöm szépen. (Taps.)
(19.50)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť