DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy röviden reagáljak arra, amit ön elmondott a Magyarok Világlapjával kapcsolatban - hiszen van abban valami, amit ön mondott, de mégsem egészen úgy áll a helyzet.
A Magyarok Világlapja egy nagyon sajátos helyet töltött be az elmúlt 35 évben. Képviselő úr is utalt rá: a Magyarok Világszövetsége adta ki, és elsősorban nem a szomszédos országokban élő magyarság tájékoztatására szolgált, hanem sokkal inkább az emigrációban élő, a Nyugat-Európában, illetve Észak-Amerikában élő magyarságot próbálta elérni az akkori kormányzat ezen az eszközön keresztül.
Ma már egy egészen más helyzettel állunk szemben. Egy széles hazai sajtópiac van, széles választéka van a lapoknak, mind a határon túli magyarok, mind a távolban élők válogathatnak a különböző újságok és lapok közül. Nagy részük ma már nem a Magyarok Világlapját választja. Ez lehet fájdalmas és sajnálatos, de tudomásul kell vennünk. Ez nem jelenti azt, hogy most nem juthatnak hozzá a magyar sajtótermékekhez, vagy nem kaphatnak magyar tájékoztatási anyagokat.
A Magyarok Világlapját korábban a Világszövetség adta ki, azt követően a Külügyminisztérium és a Határontúli Magyarok Hivatala is hozzájárult ehhez. Később azonban egy önálló alapítványba vitték ki a lap kiadását, ez az alapítvány korábban sem kapott állami költségvetési hozzájárulást, most sem kapott. A megmentése valóban 36 millió forintot igényelne.
Tisztelt Képviselőtársak! A kormány törekszik arra - és terveket készít -, hogy itt valamilyen megoldást találjon, de azt is figyelembe kell vennünk, hogy amikor valóban az ország egésze egy nagyon súlyos és nehéz helyzet előtt áll, amikor minden intézményt és minden egyes állampolgárt megszorítások sorozata ér, akkor megfontolandó, hogy mekkora összeggel tudjuk támogatni azt az újságot, amelyet ma sok más pótolhat és kárpótolhat a magyar sajtónyilvánosságból.
Ami az Erdélyi Magyarság című lapot illeti, én nem azonosítanám Erdély ügyével, vagy az erdélyi magyarság támogatásának az ügyével. Ezzel a kérdéssel is nagyon sokan foglalkoznak: a kormány és a kormány erre létrehozott szervei ugyanazzal az intenzitással végzik munkájukat, mint korábban. A költségvetési megszorítások nem érintették az Illyés Alapítvány és a Kézfogás Alapítvány pénzügyi eszközeit, tehát nominálisan ugyanazt az értéket oszthatják szét.
Azt hiszem, hogy ebből józanul meg lehet ítélni a kormány elkötelezettségét és szándékait a határontúli magyarság iránt. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť