DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyarok Világlapja hetilap közel 35 éve öt kontinens magyarságát több tízezres példányszámban tájékoztatja. Sok ezer magyar családnak ez az újság volt az egyetlen kapocs az óhazával, ezért rendkívül fájdalmas, hogy ez a lap, a Magyarok Világlapja, szünetelteti a megjelenést. A mi megítélésünk szerint ez végül is egy olyan következményhez fog vezetni, hogy a szünetelés után meg fog szűnni ennek a lapnak a kiadhatósága, hiszen mint alapítványi lap most már nem kapja meg azt a támogatást, amely nélkül létezni nem tud.
Ugyanakkor az Erdélyi Magyarság negyedévenként megjelenő lapja is hasonló sorsra jut, azzal a különbséggel, hogy annak most jelenik meg az utolsó száma, és be kell szüntetni ezt a lapot, mert ez sem kapja meg az alapítványi támogatást.
Úgy gondolom, hogy Erdély, helyzeténél fogva, semmihez sem hasonlítható. A magyarság ezt a lapot az elmúlt nyolc évben úgy forgatta, mint a Bibliát, hiszen ennek a lapnak nemcsak a magyarság mindennapos életével kapcsolatban voltak fontos mondandói, hanem a magyarság múltjával, az erdélyi magyarok történelmével is részleteiben foglalkozott.
Ez a lap eljutott a plébániákra, a parókiákra, az értelmiségi klubokba, eljutott az oktatási intézményekhez, tehát talán ki sem kell fejtenem, hogy most, amikor rohamosan csökken a magyarság lélekszáma a világban, milyen jelentősége volt ennek a lapnak és a Magyarok Világlapjának a magyarsággal való kapcsolattartás szempontjából.
Fontos tájékoztatnom a tisztelt Házat arról, hogy az illetékesek fordultak a Külügyminisztériumhoz, fordultak a Művelődési és Közoktatási Minisztériumhoz, fordultak a Határontúli Magyarok Titkárságához és még az Illyés Alapítványhoz is.
Mindenütt elutasításra került a kérelmük, illetőleg nem kapott támogatást a mai napig sem. Miután köztudott, hogy ilyen lapokat megfelelő anyagiak nélkül kiadni nem lehet, ennek következtében az Erdélyi Magyarság lapja megszűnik, míg a másik lap egyelőre szüneteltetés formájában kerül hasonló sorsra.
Legyen szabad rámutatnom arra, hogy a magyarság ügyének az életben tartására, arra, hogy ez a kapocs ne szűnjék meg, hozzávetőlegesen évi 20 millió forintra lenne szükség. Talán emlékeztetném képviselőtársaimat arra, hogy a gyalázatos New York-New York produkciónak - amely kiszedte a magyar nép zsebéből a pénzt -, egyedül ennek a tévéadásnak a költségeiből két évig lehetne a Magyarok Világlapját és az Erdélyi Magyarság lapját is kiadni.
Tehát egy New York-New York produkcióból az egész magyarság kérdését öt kontinensen keresztül ébren lehetne tartani, a magyarságot tájékoztatni lehetne.
Én úgy gondolom, látnia kell a tisztelt Háznak, hogy itt stratégiai kérdésekről van szó. Arról, hogy vajon ebben az országban, Magyarországon jut-e pénz a magyarság ügyére vagy nem jut pénz a magyarság ügyére, csak New York-New York-féle produkciókra. Ezt világosan kell látni, különösen most, hogy a feketevasárnapi Bokros-féle huszonöt csapást bejelentették. Én úgy gondolom, hogy ebből a relációból kell a kérdéseket megvizsgálni, s kérem képviselőtársaimat, álljanak ki a magyarság ügyéért. Köszönöm a türelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť