DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Azt hiszem, hogy valami félreértés lehet. A miniszter úr nem az ön által említett adatból vonta le azt a következtetést, hogy a közoktatás nem hatékony. Azzal párhuzamosan, hogy háromszázezerrel csökkent az általános iskolai diákok száma, azzal, hogy négy és félezerrel nőtt az általános iskolákban tanító pedagógusok száma, hogy a pedagógus óraterhelés minden kategóriában jelentősen csökkent, és hogy kétszázhetvenöttel növekedett az általános iskolák száma a mondott időszakban, ezzel párhuzamosan nem változott a 10 százalékos lemorzsolódási arány. Ez 1986-ban és 1994-ben ugyanúgy 10 százalék körül volt.
A hatékonyság tehát nem javult azzal, hogy az iskolák és pedagógusok anyagi és munkafeltételei, megengedem, nem a kívánt mértékben, de javultak. A hatékonyságelmaradás alátámasztására úgy gondolom, ez a legjobb érv.
Úgy gondolom továbbá, hogy az ön által kifogásolt szakmunkástanulói és szakiskolai hálózat alacsony hatékonyságát mutatja az az ugyancsak ismert adat, miszerint a pályakezdő munkanélküliek 58 százaléka szakmunkástanuló, illetőleg szakiskolából kerül ki, holott lényegesen alacsonyabb ezeknek a részvétele a 14 éves kor utáni oktatásban. Ezért tehát én úgy gondolom, hogy a tárca nem az ön által említett hatékonyság fogalmat használta, hanem a kibocsátott produktumból vonta le a hatékonyság elmaradására vonatkozó következtetéseket. Fenntartja ezt az álláspontját, hogy jelen pillanatban nem hatékony a magyar közoktatás a szakközépiskoláktól, gimnáziumoktól eltekintve. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)
(14.50)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť