SÁNDORFFY OTTÓ

Full text search

SÁNDORFFY OTTÓ
SÁNDORFFY OTTÓ (FKGP): Államtitkár Úr! A miniszter úr az Országgyűlés április 12-én megtartott politikai vitája során kifogásolta a közoktatás hatékonyságát.
Felszólalásában sajnálkozással említette, hogy míg 1986-tól kezdődően több mint háromszázezer fővel csökkent az általános iskolai tanulók száma, addig a tanárok és intézmények száma növekedett. A szakmunkásképző iskolákban szintén csökkent a tanulók száma, ennek ellenére mégis növekedett a pedagógusok és a szakmunkásképző intézetek száma. Csak a gimnáziumok és a szakközépiskolák növekvő számára talált a miniszter úr mentséget, mivel ezen intézményekben a tanulói létszám nyolcvankétezer fővel nőtt.
A fentiek alapján a miniszter úr arra a megállapításra jutott - idézem -: "Nyugodtan levonhatjuk tehát ezekből az adatokból azt a következtetést, hogy nem hatékony a mai közoktatás."
A hatékonyság fogalmának ilyen használata a gazdaságban honos. Annyit jelent leegyszerűsítve, hogy kevesebb élőmunka árán több a végső kibocsátás.
Miniszter úr felszólalásából számomra az derül ki, hogy a közoktatásra a gazdaság hatékonysága fogalmát alkalmazza.
Félő, hogy egy olyan jövőképet vizionál a hatékony közoktatásról vallott elképzelésében, ahol a "hatékony közoktatás" keretében ötven gyermeket egy osztályban összezsúfolnak, akiket egy pedagógus próbál tanítani. A minisztériumi bürokraták pedig ujjonganak ötven per egy hányadossal.
Nemcsak én vallom azt, hogy az oktatás hatékonysága kizárólag az iskolapadokat elhagyó gyerekek, fiatal felnőttek szakképzettségében, szakmai tudásában nyilvánul meg, hogy milyen hatékonysággal képesek a kor színvonalán lévő termelőeszközökkel dolgozni, mennyire képesek megfelelni....(Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť