DR. DOBOS KRISZTINA

Full text search

DR. DOBOS KRISZTINA
DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót. Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Az 1993-ban elfogadott felsőoktatási törvény 17. §-a szerint az egyetemi oktatók kinevezésében szerepe van a felsőoktatási intézmény intézményi tanácsának, a művelődési miniszternek és természetesen a kinevezőnek: a miniszterelnöknek, illetve a köztársasági elnök úrnak. Ezért is megdöbbentő számunkra, hogy 15. számon a Művelődési Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára egy körlevelet bocsátott ki valamennyi egyetemi tanári pályázatot hirdető felsőoktatási intézmény vezetőjéhez.
Ebben a körlevében az szerepel, hogy az idei évben az előző évek szokásjogától eltérő lesz a kinevezés, az indok pedig a két kormányzó párt közötti egyeztetési kötelezettség. Elképzelni sem tudom, hogy mi köze van az egyetemi tanári kinevezésekhez a Magyar Szocialista Pártnak, illetve a Szabad Demokraták Szövetségének mint pártnak. Úgy gondolom, hogy a felsőoktatási törvény szabályozza az egyetemi tanárok kinevezését. Egyetlenegy elképzelésünk van, hogy visszatér az a bizonyos hármas követelmény: a politikai megbízhatóság is szerepet fog játszani az egyetemi tanárok kinevezésében.
(14.40)
Úgy hiszem, feltétlenül indokolt lenne, ha a miniszter úr helyett ön, államtitkár úr, elmondaná, hogy mit kívánnak tenni a koalíciós egyeztető tanácsban a felsőoktatási egyetemi oktatók kinevezésével, mert nagyon sok egyetemi oktatótársammal együtt félünk, hogy ez a pártmegbeszélés nem a felsőoktatás minőségi javítását fogja eredményezni. Várom a válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť