DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR

Full text search

DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR
DR. GYŐRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Mélyen tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nem értem, hogy miért különböztetik meg a pulpitist a periodontitistől és társaiktól, mondjuk például nephritistől vagy az endocarditis-től - hogy csak ezt a két-két esetet említsem, találomra kiválasztva. De úgy is feltehettem volna a kérdést, miniszter úr, hogy miért különböztetik meg a fogbélgyulladást, a foggyökérhártya-gyulladást és az egyéb fogászati betegségeket, mondjuk például a vesegyulladástól vagy éppen a szívbelhártya-gyulladástól.
Úgy tudjuk, legfőbb érték az ember. Mindezek mellett tudomásul vettük, hogy nem mindenki kerülhet szívműtétre, szervátültetésre, aki rászorul - horribilis költségeik miatt. De - és itt most kicsit módosítanom kell saját, előbb megfogalmazott kérdésemet, mert nem teljesen találomra említettem éppen a vese- vagy szívbelhártya-gyulladást példaként a fogbélgyulladás mellett, hiszen mindezeket ugyanaz a baktérium is okozhatja.
(14.10)
Folytathattam volna a sort, de egyrészt szűkös az időm, másrészt ez nem orvosi előadás, hanem a magyar nép egészségét és a magyar egészségügyet érintő figyelemfelhívás.
Idézek a Népszava múlt hét keddi vezércikkéből - amelynek címe: Tumultus a fogászatokon -: "A kezelésre váró betegek elmondták, hogy elképzelni sem tudják, miből fogják később kifizetni a fogtechnikai és -orvosi honoráriumot. Véleményük szerint valószínű, hogy sokan most fordulnak utoljára fogorvoshoz. Az ingyenes sürgősségi ellátáson, a foghúzáson kívül..." - (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.) - "... nem sok keresnivalójuk lesz a fogászaton, ha fizetni kell az ellátásért."
(Az elnök ismét kikapcsolja a mikrofont.) Marad tehát a tejbepapi, a margarinos kenyér - persze csak a bele, mert a héját nehéz elmajszolni... (Általános zaj. - Közbeszólások: A kérdést! Mi a kérdés?)
Igen, a kérdésem az, hogy a félreértések eloszlatása végett, szeretném tisztázni, hogy nem az volt a szándékom a példákkal, hogy következő lépésként ezekért is fizetni kelljen, hanem hogy a nem kevés tb-járulékból a fogászatért se kelljen többet fizetni... (Az elnök ismét kikapcsolja a mikrofont.)... a jelenleginél. Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť