SZABÓ GYÖRGY

Full text search

SZABÓ GYÖRGY
SZABÓ GYÖRGY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. (Általános zaj. - Derültség.) Lehet, hogy elnök asszony már valamivel többet tud, mint én, és előre tekint...
Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által feltett kérdés bizony valóban elgondolkodtató, és az egészségügyi ellátás olyan mélységeibe vezet, amit, ha megengedi, néhány egyszerű példával szeretnék megvilágítani.
Vegyük például az ön által is említett gyulladások egyikét, mondjuk, a fogínygyulladás esetét. Jó esetben ez néhány napos antibiotikumos kezelés során elmúlik, ilyenkor a betegnek sincs különösebb panasza, és ennek költségvonzata sincs. Abban az esetben viszont, ha ennek szövődménye van, és ez az eseteknek egy töredéke, annak természetesen súlyos konzekvenciái lehetnek, szívbillentyűműtétre is sor kerülhet, ha szívizom- vagy szívbelhártya-gyulladáshoz vezet, s akkor már 5-600 ezer forintos költséget is okozhat. De egy másik példát említve - és itt a gyulladás és gyulladás között valóban van különbség -, nemcsak szívizomgyulladáshoz vezethet egy ilyen egyszerű, banális gyulladás, ami a szájüregben keletkezik, hanem a veseállomány gócos megbetegedéséhez is, az pedig köztudomásúan a legdrágább ellátások egyike - 1994-ben csak vesekezelésre 2,5 milliárdot, idén pedig 3 milliárdot terveztünk.
Tisztelt Képviselő Úr! Mégis, azt a fajta összefüggést, ami a kérdésében - ha én jól értettem - megbújt, hogy a gyakorlatban a gyógyulás kimenetelét befolyásolhatja-e az egészségügyi, pontosabban a fogászati ellátásoknál a térítési díj bevezetése, azt hiszem, nem igazán lehet felfedezni. Egyrészt azért, mert ez nem bizonyítható, hiszen a betegség eredetének kimutatása mindig csak utólag lehetséges.
És még egy dolgot hadd említsek - azt hiszem, ez a legfontosabb -: a tervezett térítési díjak bevezetése nem érinti az akut fogászati ellátásnak azon területét, amelynek ilyen szövődményei lehetnek, ezek térítésmentesek maradtak.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť