DR. GYURICZA BÉLA

Full text search

DR. GYURICZA BÉLA
DR. GYURICZA BÉLA (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! A nemzetközi eseményeket elemezve megállapítható, hogy hazánk és régiónk biztonsági környezetében erősödnek a instabilizáció veszélyforrásai, a több mint négy éve elhúzódó délszláv válság megoldása késik, a térségben az ENSZ, az Európai Közösség és a NATO-országok eddigi erőfeszítései ellenére, sajnos, nem oldódtak meg a válságok. Az instabilitás növekedésével nőtt a hazánknak erkölcsi és anyagi kárt okozó nemzetközi bűnözés, a terrorizmus, az ember- és fegyvercsempészet, nőtt az embargó kijátszásából a feketegazdaságban az ellenőrizetlen pénzforgalom és sajnos növekszik a társadalom demoralizálási esélye.
Mindezek együttes hatásaként a Fidesz parlamenti frakciójának véleménye szerint növekszik a hazánk biztonságát negatívan befolyásoló veszélyforrások száma és erősödik hazánk euroatlanti integrációhoz való mielőbbi csatlakozásának szükségessége. E tényekre való tekintettel a múlt évben a kormányprogram kapcsán, majd a költségvetési vitában többször felvetettük a fegyveres erők és rendvédelmi szervezetek helyzetével kapcsolatos kérdést, és ősszel a miniszterelnök úrhoz kérdést intéztem a fegyveres erők állapotával kapcsolatban. Akkor a miniszterelnök úr azt adta válaszként, hogy 1995 tavaszán a parlament elé kerül a kormány e témával kapcsolatos beszámolója, amelyben alapvetően három kérdés fog szerepelni: a biztonságpolitika alapvető kérdései és ezzel összefüggésben a hadsereg feladatai, a fegyveres erők állapota és a hadseregreform kérdései.
Ez év február 22-én, a vitanapon a miniszterelnök úr megerősítette: a NATO alapjaiban azt igényli tőlünk, hogy változtassuk meg a gondolkodásmódunkat. Ez többek között azt jelenti, hogy más szellemben kell a hadsereghez viszonyulni, átláthatóvá kell tenni a katonai költségvetést, biztosítani kell a parlamenti ellenőrzést a haderő és gazdálkodása felett - ami egy természetes törekvése ennek a kormánynak is. Sajnos a gyakorlatban azt tapasztaljuk, hogy visszavonásra került a törvény-előkészítő csomag, amely ez év első felében az alapvető törvényeket a parlament elé utalta volna. A hadrafoghatóság és az alkalmazhatóság szempontjából a fegyveres erők kritikus helyzetbe kerültek - kaptam írásbeli válaszként is a két miniszter úrtól erre vonatkozóan.
Kérdezem tehát tisztelettel: mit szándékozik tenni a kormány annak érdekében, hogy a haderő megmaradjon ahhoz a haderőreformhoz, amelyről oly régóta beszélünk. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť