KELETI GYÖRGY

Full text search

KELETI GYÖRGY
KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt szeretném elmondani, hogy az ön által bevezetőben említett biztonságpolitikai veszélyforrások értékelését a kormányzat folyamatosan végzi. Az elmúlt hetekben a kormány mellett működő nemzetbiztonsági kabinet a délszláv válsággal kapcsolatban is több alkalommal tartott ülést, és bizonyára ön is tájékozódott róla, hogy a hadsereg és a határőrség közötti együttműködés elmélyítésére vonatkozó intézkedések születtek.
Teljes mértékben egyetértek azzal a felszólalással, ami tegnap Szabó Iván frakcióvezető úr részéről hangzott el, amely azt fejezte ki, hogy ebben az országban minden jelentős politikai tényező egyetért a NATO-csatlakozással és mi magunk is azon fáradozunk, hogy ez a csatlakozás - természetesen a NATO számára megadva minden politikai döntési szabadságot - mielőbb megvalósulhasson.
Azt gondolom, képviselő úr joggal veti fel a hadsereg állapotára vonatkozó kérdést, és joggal kérdezi meg, hogy mikor kerül sor a haderőreformmal kapcsolatos parlamenti előterjesztésre. Szeretném képviselő urat megnyugtatni, hogy a tervezés folyik, azonban azt gondoljuk, hogy amíg a Pénzügyminisztériummal nem sikerül megegyezésre jutni a haderőreformhoz szükséges költségeket illetően, addig nincs értelme ezt az anyagot a parlament elé terjeszteni, hiszen anyagilag meg nem alapozott döntésekre a parlamentet kényszeríteni vagy kérni nem lehet.
Tájékoztatom képviselő urat, hogy az elmúlt héten szombaton, majd most legutóbb vasárnap pénzügyminiszter úrral tárgyalásokat folytattunk, megállapodás született bizonyos jövő évi költségvetési nagyságrendekről. Ennek megfelelően a magyar Honvédelmi Minisztérium Kollégiuma a holnapi nap során újra tárgyalja a haderőreformmal kapcsolatos elképzelést, az mihamarabb a kormány elé kerül, és szeretnénk, ha még ebben az első félévben a parlament is tárgysorozatba tudná venni. Természetesen a vita függvényében számítunk egy gyors határozathozatalra.
Ugyanakkor azt is szeretném elmondani, hogy a kormány nem vonta vissza a Magyar Honvédség, illetve a fegyveres erők és rendvédelmi szervek hivatásos állományának jogállásáról szóló, illetve a sorkatonák jogairól és kötelezettségeiről, valamint a katonai felsőoktatási intézetek hallgatói és oktatói jogállásáról szóló törvénytervezetet, hanem az első féléves jogalkotási törvényben azokat a törvényeket nevezte meg a kormány, amelyek elfogadását is az első félévben kívánja elérni. Ezen túl egy korábbi beszélgetésünkön tájékoztattam önt arról, hogy a Magyar Közlönyben megjelent a kormány munkaterve. Ebben mindhárom törvénytervezet szerepel. Reményeink szerint még e félévben a parlament elé hozzuk, de ebben a törvényhozók döntése csak a második félévben várható.
Én magam személy szerint és a kormány is osztja az ön aggodalmait a fegyveres erők és azon belül a honvédség hadrafoghatóságát illetően. Reményeink szerint megtaláljuk azokat a formákat, amelyek a harckészültség fenntartását biztosítani fogják, így többek között szeretnék utalni arra, hogy az elmúlt héten Moszkvában megkezdődtek a tárgyalások bizonyos fegyverek adósság fejében történő Magyarországra szállításáról, és ezek a tárgyalások a jövő hónap elején Budapesten folytatódnak. Reményeink szerint ezek gyakorlatilag konkrét eredményeket fognak hozni már ebben az évben. Köszönöm képviselő úr kérdését, interpellációját és kérem azt, hogy segítse a kormányzat tevékenységét abban is, hogy az általam említett törvénytervezetek, illetve parlamenti határozattervezet mielőbb átjusson a bizottsági vitákon és a parlament ebben mielőbb döntést hozzon. Köszönöm a figyelmét. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť