MATUSKA SÁNDOR

Full text search

MATUSKA SÁNDOR
MATUSKA SÁNDOR (MSZP): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Miért szavaztuk meg az 1993. évi II. törvény módosítására beterjesztett törvényjavaslatot? Semmiképpen nem azért, mert maradéktalanul elégedettek vagyunk vele. Azért szavaztuk meg, mert egy korábban, két évvel ezelőtt meghozott törvény végrehajtása félbemaradt.
Két év alatt a földeknek csak töredékét osztották fel, a munka töredékét végezték el. A földkiadó bizottságok mentségére legyen mondva, hogy sem a személyi, sem a tárgyi, sem az anyagi feltételek nem voltak adottak.
Másodsorban azért szavaztuk meg, mert folytatni kell és majd be kell fejezni egy elkezdett munkát, egy elindult folyamatot. A felkeltett várakozásokat teljesíteni kell. Azért is a törvény megszavazása mellett döntöttünk, mert biztosítani kell azokat a hiányzó feltételeket, olyan lehetőségeket kell és lehetett is belevinni a törvénybe, amelyek most már a teljesítést mégiscsak valamilyen formában megkönnyítik.
Azért is megszavaztuk, mert ezek az elemek bekerültek a törvénybe, így a nem működő földkiadó bizottságokat újra lehet választani az elkövetkezendő időszak során bármikor. Szakértőket lehet bevonni a bizottsági munka segítésére, akik ebből nagyon hiányoztak; nem kell betartani a húszfős korlátokat; alkalmazni lehet a földkiadásnál az ennél ésszerűbb mértékeket.
Az állattenyésztő telepek közelében takarmánytermő-területeket lehet kijelölni. Ez is az ésszerűsítés irányába mutat.
A tábla szélén kiadható most már annak a tulajdonosnak a földje, aki a földtulajdonosi közösségből mégiscsak valamikor, bármikor úgy dönt, hogy egyénileg kívánja hasznosítani a földjét. Egyéb ésszerűsítések és határidők is találhatók a törvényben.
Meg kell azonban mondani, hogy az ésszerűsítések ellenére gyors és végleges megoldásra most sem kerül sor. Miként nem lehet egy tölgyfát öt év alatt vágáséretté nevelni, ugyanúgy nem lehet egy ország földterületének jelentős részét igen rövid néhány esztendő alatt felosztani, kimérni, bejegyezni és mindenkinek a használatába adni. Lehet ugyan vélekedni arról, hogy ez megoldható, a valóság azonban az, hogy ezt nem lehet megtenni. Idő kell, mint minden más, ilyen hasonló nagy vállalkozásnak. Vannak, akik ezt nem ismerik el, de majd az idő fogja ezt tanúsítani.
Nem kerülhető el egy mainál világosabb és ésszerűbb törvény kialakítása a földtörvény mielőbbi módosításával. Talán először a földtörvény módosításával kellett volna utat nyitni a földkiadó bizottságok munkájához. Egy biztos... (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť