BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Először is azzal kezdeném interpellációmat, hogy miért intéztem a miniszterelnök úrhoz, és örülök, hogy Pál László ipari miniszter úr adja a választ, mert így számomra kiderül, hogy az ötödik minisztérium is foglalkozik, illetve nem foglalkozik az építésügy, a lakásügy kérdéseivel.
A kilencvenes évek rendszerváltásának egyik negatív velejárója, hogy az elmúlt években a kormányzati lakáspolitika szinte a semmibe veszett. Magyarországon a kilencvenes évek elejétől kezdve évről évre csökkent a magánerős lakásépítés, az elmúlt évben 21 ezer lakás épült, zömében magánerős lakás. Előbb teljesen megszűnt az úgynevezett állami, majd rövidesen az önkormányzati lakásépítés is. Szinte évenként módosult a lakáscélú támogatásokról szóló kormányrendelet, s benne a lakásépítés támogatásának feltételrendszere, jelentős jogbizonytalanságot okozva a lakásépítők körében. Négy év alatt teljesen elkopott a lakásépítés áfatámogatása is. Csak megjegyzem, hogy a kormányprogram még a lakáscélú beruházások áfa-visszatérítésének meghatározott értékhatárok közötti visszaállítását ígérte, de ehelyett az áfa-visszatérítés teljesen megszűnt.
Ezzel a folyamattal egyidejűleg, részben e folyamat eredményeként is, a lakáshoz jutás esélyei folyamatosan romlottak, különösen a fiatalok esetében. A piacgazdaságra történő átállás más gazdasági, szociális problémái mellett - a munkanélküliséget említsem csak ezek között - nem valószínű, hogy tiszta piaci eszközökkel és piaci körülmények között tudja mindenki biztosítani az egzisztenciális feltételek minimumaként a lakhatás biztonságos feltételeinek megteremtését.
(16.00)
Szükséges ezért, hogy a kormány a szabályozás, az ösztönzés és a támogatás összehangolt rendszerével, a piaci viszonyok között is támogassa a lakásépítést, illetve a lakáshoz jutást.
Annyi időm nincs az interpellációban, hogy felolvassam a kormányprogram ide vonatkozó részeit, amelyek közül kiemelném az ígéreteket: az életkörülmények és a gazdaságélénkítés szempontjából egyaránt fontos a lakásépítés. Két alapvető problémát kell rendeznie - írja a program -: a lakásberuházás, a lakásépítés, valamint a lakóépület-felújítás, és ezzel a lakáskínálat, a lakhatás körülményeinek, szintjének emelését, másrészt az alacsony jövedelműek lakáshoz jutásának és a lakás kiadásainak elfogadható szinten tartását.
Szeretném még azt is kiemelni, hogy ígéret hangzott el a lakásépítés támogatása, az áfa-visszaigénylési lehetőség megfelelő értékhatárok közötti megteremtésére. Jelenleg öt minisztérium foglalkozik a lakásépítéssel, a lakásgazdálkodással, -felújítással. Úgy ítélem meg, hogy az építésügy - és ezen belül a lakásépítés - kérdése teljes egészében szétesett.
Tisztelettel kérdezem, mit kíván tenni a kormány annak érdekében, hogy az építésügy és a lakásügy a kormányhatározatban meghatározott szintre emelkedjék, és hogy az itt szép számmal látható fiataloknak valamikor legyen lakásuk. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť