PÁL LÁSZLÓ

Full text search

PÁL LÁSZLÓ
PÁL LÁSZLÓ ipari és kereskedelmi miniszter: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Ön ugyan időközben megváltoztatta a kérdését, de megpróbálok visszatérni arra is, amit föltett.
Mindenekelőtt igaza van abban, hogy Magyarországon a kormányban öt hivatal - öt minisztérium - foglalkozik lakásüggyel összefüggő kérdésekkel; bár szeretném emlékeztetni arra, hogy ha egy kicsit visszalapoz a múltba, mindig is legalább öt foglalkozott ezekkel, volt, amikor még hatodik is volt - hiszen külön volt építésüggyel és városfejlesztéssel foglalkozó minisztérium.
A lakásügy szerteágazó probléma, nem elsősorban építészeti vagy technológiai kérdés, hanem emellett gazdálkodási, szociális, pénzügyi kérdés - és sok minden más is. Az ön számára természetesen közismert az, hogy a megváltozott önkormányzati rendszerhez egészen más kormányzati viszony is szükséges. Az önkormányzatoknál van a lakásgazdálkodás súlyponti kérdése. Az összes állami hivatal emellett - mellékszereplőként - bizonyos jogszabályok megfogalmazásában játszik elsősorban szerepet.
Természetesen a kormánynak is az a véleménye, hogy a jelenleg működő struktúra nem optimális, ezért napirendre tűztük azt, hogy az év folyamán - sőt, az első félév folyamán - a szervezet átalakításával kapcsolatos kérdéseket megtárgyaljuk. A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára kapta azt a feladatot, hogy ezt a koordinációs kérdést készítse elő a kormány számára, hogy áttekinthetőbb legyen a rendszer, és a jövőben jobban meg tudjuk fogalmazni azt, hogy ki is a felelős, illetve ki az, akinek a jogszabályok kialakításában döntő szerepet kell játszania.
Mindamellett hadd mondjam el, hogy azért nem teljesen veszett el a sok bába között a gyermek. Az elmúlt öt hónap folyamán négy alkalommal különböző kérdéseket tárgyalt a lakásgazdálkodással összefüggésben a kormány. Ha csak arra utalok, hogy az áfarendszer módosítása során új támogatási rendszer került elfogadásra itt a parlamentben, novemberben, akkor ön is tudhatja azt, hogy részben előreléptünk a kormányprogramban leírt célok teljesítésében. Döntés van a bérlakás-felújítás finanszírozási rendszerének az átalakításáról, ezenkívül döntés van a panelszerű lakóházak felújítási technológiáinak az elterjesztéséről. További kérdéseket is fog tárgyalni a kormány az első félév során, és mondom, az év közepétől kezdve egy új koordinációs rendszerben tudunk választ adni az önök kérdéseire.
Kérem, fogadja el a válaszomat. (Szórványos taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť