DR. KIS GYULA JÓZSEF

Full text search

DR. KIS GYULA JÓZSEF
DR. KIS GYULA JÓZSEF (MDF): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tőlem szokatlanul kemény fogalmazású a kérdés, de az ügy talán indokolja.
Múlt héten zajlott Koppenhágában az Egyesült Nemzetek felső szintű világtalálkozója 120 kormányfő részvételével, a világ szociális problémáit tárgyalták. Régóta nem volt ilyen szintű ENSZ-megmozdulás, és nem tudni, mikor lesz legközelebb. A magyar kormány egy nemzeti jelentést készített a fórum számára. A nemzeti jelentésben meghatározta szociális gondjainkat, illetve vázolta a követendő magatartást és kötelezettséget vállalt arra. Némi büszkeséggel megállapította, hogy a magyar jogban elsőként jelentkezett már '67-ben a szülési szabadság, a terhességi-gyermekágyi segély, majd említi a gyermekgondozási díjat, a várandósági támogatást, és megállapítja, hogy a legáltalánosabb támogatási eszköz a családi pótlék, mely havi rendszeres támogatásként jelentkezik, s a családi pótlék gyakorlatilag állampolgári jogon jár. Mindez kijelentő mód, folyamatos jelen idő. Majd a kötelezettségek vállalásánál azt mondja: a családtámogatási rendszerek univerzális jellegét meg kell őrizni.
12-én volt a konferencia záróülése; 12-én a kormány minden, ebben a jelentésben vázolt helyzetet megfordított. Éppen ezért úgy vélem, kárt okozott az országnak, részben a nemzetközi segélyek elmaradása miatt - hiszen a konferencia már nem foglalkozott velünk -, részben szavahihetőségünk sértése okán.
Megkérdezem: ha az országnak is, a kormánynak is árt ezzel, akkor miért kellett valótlant állítani? Köszönöm. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť