ELNÖK (dr. Gál Zoltán)

Full text search

ELNÖK (dr. Gál Zoltán)
ELNÖK (dr. Gál Zoltán): Tisztelt Országgyűlés! Holnap ünnepeljük az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetének 147. évfordulóját. Legszebb nemzeti hagyományunk fénye az eltelt másfél évszázad alatt sem kopott meg, semmit sem változott. A '48-as események emléke a későbbi korszakokban mozgalmakat, forradalmakat ihletett. Sok más mellett gondoljunk csak 1956. október 23-ára, és 1988-ban, '89-ben március 15-e szellemisége is segítette a Magyar Köztársaság születését.
Az utókor mindig úgy érezte, hogy március 15-e eszmeisége időszerű. 1848-49 visszatérő aktualizálása azonban hol nemes célokat szolgált, hol alantas szándékok leplezésének eszköze volt. Ezt az ellentmondást az okozta, hogy a XIX. és a XX. század során Magyarország politikai függetlensége és polgárosodása, azaz 1848 alapvető tartalma és törekvése a magyar társadalom számára - rövid időszakoktól eltekintve - elérhetetlen maradt.
Az egykori pontokban foglalt követeléseket nekünk, a ma élő nemzedéknek, kötelességünk teljesíteni. Politikailag függetlenek vagyunk, de a nemzeti modernizációnak és a polgárosodásnak újra a kezdeteinél tartunk. Sok történelmi kudarccal a hátunk mögött és a reánk váró súlyos feladatok miatt talán a mi hangulatunk ma kevésbé emelkedett, mint a márciusi ifjaké volt, de mindez nem változtathat azon, hogy 1848 örökségének megőrzéséért felelősek vagyunk. Felelősek vagyunk azért, hogy elkerüljük a magyar reformkísérletek tragikus sorsát.
A reformkor az 1848-49-es szabadságharcba torkollt, amelyet vérbe fojtottak. A kiegyezés utáni fejlődés évtizedeinek az I. világháború és Trianon vetett véget. Az ezt követő évtizedek hibás politikája egyenesen vezetett a II. világháború poklába, annak minden következményével. Az utána következett évtizedek ugyancsak embertelen áldozatokkal járó, eredménytelen kísérletnek bizonyultak, amit az 1956-os forradalom és szabadságharc sem volt képes megszakítani. Ma jórészt rajtunk múlik, hogy megtörjük ezt a sorozatot. A holnapi ünnepségeken erre is emlékezzünk!

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť