DR. KÓNYA IMRE

Full text search

DR. KÓNYA IMRE
DR. KÓNYA IMRE (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Napirend előtti felszólalásom részben kapcsolódik ehhez a témához, mégpedig azért, mert a tüntetéssel kapcsolatos miniszteri viselkedés és egyáltalán az egész intézkedéscsomag is nagyon jó példája annak, hogy az utóbbi időszak kormányzati, illetőleg a kormánypártok részéről történő politikai lépések, döntések nélkülözik a demokráciában megszokott egyeztetést és a demokrácia követelményeihez tartozó bizonyos mechanizmusok gyakorlását.
Ez az intézkedési csomag úgy született, hogy előzetesen sem az érdekképviseletekkel, sem a szakmai szervezetekkel, sem egyéb szervezetekkel egyeztetés nem történt, sőt még a kormányon belüli szakminisztériummal sem történt meg az egyeztetés.
Úgy gondolom, mindez, azzal a fellépéssel együtt, amit Bokros miniszter úr tanúsított a diákokkal szemben - bár elismerem, hogy bizonyos kurázsiról tesz tanúbizonyságot, hogy a kormány más, az ügyben illetékes miniszterével ellentétben megjelent, és nem egy betegség, egy influenza mögé bújva kerülte el a diákokkal való találkozást, konfrontációt - legalábbis nem volt szerencsés, és a demokráciával szintén nehezen egyeztethető össze. Az igaz ugyan, hogy egy miniszternek is vannak jogai, de úgy érzem, hogy a hatalmi politizálásról tesz tanúbizonyságot az a miniszter, aki egy ilyen szituációban így lép fel.
Ugyancsak a hatalmi politizálás jele az, amiről megdöbbenéssel értesültünk az elmúlt héten. Nevezetesen arról van szó, hogy hónapok óta folyik egy egyeztető tárgyalás a hat parlamenti frakció között az alkotmányozás mikéntjéről. A hónapokon át folyt tárgyalás eredményeképpen ezelőtt két héttel megszületett egy megállapodás. A megállapodás tíz nappal ezelőtt aláírásra kész formában - a szükséges stiláris javításokkal együtt - a házbizottság előtt volt.
A házbizottság ülésén a frakcióvezetők - az MSZP frakcióvezetőjét is ide értve - tulajdonképpen készek voltak az aláírásra. Erre csak azért nem került sor, mert a rá következő hétfőn a televízió nyilvánossága előtt és ünnepélyes keretek között akartuk megadni a módját annak, hogy aláírásra kerüljön a - hangsúlyozom - kidolgozott és öt párt által elfogadott megállapodás. Ezt követően - mint ismeretes - ma egy hete, hétfőn nem jelent meg az MSZP az aláíráson, és így nem került sor arra az aláírásra, amiben egyébként már megállapodtunk a hosszú hónapokig tartó egyeztetés után.
Mi más ez, tisztelt Országgyűlés, ha nem a hatalmi politika jele? Úgy gondolom, az az ürügy, amivel visszavonták a korábbi nyilatkozatukat, nevezetesen, hogy a Kisgazdapárt a megállapodásnak nem részese, ez mindenképpen csak ürügynek minősíthető, hiszen már két hónap óta tudott dolog a kisgazdapárt álláspontja. A szavahihetőség kérdése is felmerül az adott ügyben. Hogyan lehet bízni abban a pártban, amelyik a többhónapos tárgyalások nyomán kialakít egy álláspontot, aláírásra kész, utóbb pedig visszavonja és megkérdőjelezi.
Úgy gondolom, tisztelt Országgyűlés, hogy ilyen helyzetben érthető a tárgyalást egyébként kezdeményező Magyar Demokrata Fórum álláspontja. Mi ugyanis tartjuk magunkat a megállapodáshoz: igényeljük, hogy az öt párt által eredetileg elfogadott megállapodást változatlan formában írja alá az öt párt. Nyilvánosságra fogjuk hozni a megszületett és egyeztetett megállapodások, illetőleg okiratok szövegét. Amennyiben igényt tart bármelyik párt további olyan jellegű egyeztetésre, amely a helyzetet kívánja tisztázni, erre csak és kizárólag a teljes nyilvánosság bevonásával vagyunk hajlandók. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az MDF padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť