DR. KÓNYA IMRE

Full text search

DR. KÓNYA IMRE
DR. KÓNYA IMRE (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Pető Ivántól hallottuk most, hogy nem egyszerű pénzbeszedésről van szó, hanem valóban koncepcionális kérdések, a felsőoktatás kérdéseinek kapcsán fogják átgondolni ezt az egész rendelkezést.
Ez részben ellentétes azzal, amit ugyancsak Pető Iván mondott az Ofész kongresszusán, ahol kifejezetten azt mondta, hogy ez csupán egy pénzbeszedési technika. De nem is ez a fő ok, amiért szólni akartam, hanem a művelődési államtitkár úr is megerősítette ezt a hozzáállást, ami sajátos egy művelődési államtitkár szájából - mert nem pénzügyi oldalról jött, hanem művelődési oldalról -, ami valahogy úgy fogja fel a felsőoktatásban tanulókat, mintha ezek a diákok egy kiemelt, extra jó helyzetben lennének, tehát örüljenek, hogy egyáltalán tanulhatnak, és nekik is részt kell vállalniuk a terhekből, hangsúlyozom: a költségvetési terhekből - így hangzott ez a hozzászólás.
Ez ellen a hozzáállás ellen szeretnék hivatkozni nagy nyomatékkal arra, hogy azok a fiatal emberek is családban élnek, akik a felsőoktatási intézményekben tanulnak, és ezeknek a családoknak - akik gyermekeket nevelnek - a 42 százaléka a létminimum alatt él.
(15.50)
Egyes számítások szerint, ha önmagukban nézzük a felsőoktatási intézményekben tanulókat, akkor az ő jövedelmüket tekintve, mindent egybevetve, zsebpénzzel stb., stb. 75 százalékban szintén létminimum alatt vannak. Tehát egyáltalán nem arról van szó, hogy itt kiemelt helyzetben lévő rétegről van szó, amelynek tagjai jó, hogyha csöndben vannak ilyen megszorító intézkedésnél. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť