DR. SZÁJER JÓZSEF

Full text search

DR. SZÁJER JÓZSEF
DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Kónya Imre által elmondottakra szeretnék reagálni, mert a Fidesz képviselői is megdöbbenéssel olvasták a Magyar Szocialista Párt elnökségének üléséről szóló nyilatkozatot, amelyben új feltételeket, illetőleg régen letárgyalt és elvetett feltételeket szeretnének állítani az alkotmányozással kapcsolatban a szocialista párt részéről.
A tegnapi nyilatkozatban az állt: időhatárt kellene beépíteni arra vonatkozóan, hogy mikorra fogadják el az alkotmányt, illetőleg hogy a konszenzusküszöböt le kellene szállítani kevesebb pártra. Az MSZP a kisgazdapárt részvételének megtagadásával indokolja ezt az új álláspontját. Szeretném tájékoztatni a Házat arról, hogy azok a hosszú tárgyalások, amelyekről Kónya Imre beszélt, már részletesen tartalmazták ezeket a kérdéseket. Mind az időhatár kérdésében, mind pedig a konszenzusküszöb kérdésében hosszú és meglehetősen elhúzódó tárgyalásokat folytatott a hat párt, és az elmúlt hat hétben gyakorlatilag az is világos volt, hogy a kisgazdapárt ebben a folyamatban nem vesz részt.
Ezért azt a stílust, amit a szocialista párt most követett, vagyis hogy az utolsó pillanatban kiugrott és az aláírását megtagadta ettől a megállapodástól, mindenképpen furcsának tekinthetjük, azt is lehetne mondani, hogy stílustalan viselkedésnek.
Hogy mennyire igaza van ebben a kérdésben azoknak a pártoknak, amelyek sérelmezik a paktum felmondását, az azt is mutatja, hogy maga a Magyar Szocialista Párt koalíciós partnere is úgy tekinti és másként értelmezi ezt a kérdést, mint ahogy a szocialista párt teszi. Azt gondolom, hogy ez a fajta politizálási stílus nem folytatható.
Hogy lehet hatpárti tárgyalásokat folytatni a legkülönbözőbb kérdésekben, amikor a tárgyalásokban végig résztvevő fél az utolsó pillanatban kiugrik és felmondja a megállapodást? Nem értjük! Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť