DR. VASTAGH PÁL

Full text search

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Természetesen mindazzal, amit Kónya képviselő úr és Szájer képviselő úr elmondott, teljes terjedelmében nem tudok foglalkozni, miután nem az én tisztem elsősorban. Azonban szeretném felhasználni ezt az alkalmat arra, hogy a kormány nevében újból megerősítsem az alkotmányozásra, az új alkotmány kidolgozására vonatkozó töretlen szándékunkat.
Éppen ezért dolgoztuk ki széles szakmai alapozással és közreműködéssel az új alkotmány szakmai koncepcióját, azért, hogy minél gyorsabban az országgyűlési bizottság elé kerülhessen. Úgy ítélem meg, hogy ez kellő gondossággal kimunkált olyan szakmai alapanyag, amely alternatívákat tartalmaz és amely alkalmas arra, hogy a bizottság érdemben megvitassa és az alkotmányozás alapját jelentse.
Ön, képviselő úr, hatalmi politizálásról szólt. Nem osztom a véleményét, hiszen a parlament eddigi gyakorlata megalakulásától követően azt bizonyítja, hogy a kormányzópártok igenis számtalan olyan engedményt tettek az ellenzéki pártoknak, amelyek éppen nem a hatalmi politizálás fogalmi körébe tartoznak.
Emlékeztetnem kell önt, képviselő úr, arra, hogy a bizottsági helyek, a bizottsági tisztségek elosztásánál, a soron lévő alkotmánymódosításoknál, az Alkotmánybíróság létszámának csökkentésénél, az ombudsman megválasztásának szorgalmazásánál úgy hiszem, nem a hatalmi politizálás jegyei érhetők tetten.
Ami pedig a konkrét helyzetre vonatkozik, valószínű, hogy megalapozott és teljes elismerésre tarthat számot az ellenzéki pártoknak az az igénye, hogy nem statisztaszerepre kívánnak vállalkozni az alkotmányozás folyamatában. Ezt a kormány is maximálisan elismeri. Arra szeretnénk garanciát kapni, hogy az alkotmányozás folyamata a jövőben nem lesz kitéve politikai taktikázásoknak, politikai számvetéseknek, és éppen ezért kell teljes értékű garanciát kapni a másik oldalon is. Ha ez nyugvópontra jut, akkor semmi akadálya nem lesz annak, hogy a konszenzusos alkotmányozás megindulhasson. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť