POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Pusztán Szabó Zoltán politikai államtitkár úr hozzászólása ingerelt reagálásra, hiszen amit ő elmondott, az nem más, mint az, amit Draskovics államtitkár úr, a Pénzügyminisztérium államtitkára ismertetett a hallgatók előtt néhány nappal ezelőtt. Ennek a lényege vagy summázata annyi, hogyha valamennyi réteget, valamennyi társadalmi csoportot érintenie kell ennek a 170 milliárd forintos megtakarítási csomagnak, akkor igazságtalan dolog lenne, ha a diákokat nem sanyargatná - ezt a szót használta az államtitkár úr - a kormány.
Azt gondolom, hogy ez nem így van. Azokat a családokat, amelyek a gyerekeiket, fiataljaikat egyetemre, főiskolára küldik, önmagában is érinti ez az intézkedéscsomag, így hatványozottan érinti a tandíj miatt.
Azonban azt szeretném az önök figyelmébe ajánlani, hogy a tandíj nem szociális probléma, ne kezeljük szociális kérdésként. A tandíj a magyar felsőoktatás nyitásának, expanziójának a kérdése. Ha csak szociális problémaként közelítünk hozzá, akkor félresiklanak az érvelések. Egy nyitott, új típusú, nyugat-európai felsőoktatási rendszerben szükség van tandíjra ahhoz, hogy a hallgatók ne nyújtsák nyolc-tíz évig a tanulmányaikat és beléphessenek az intézményekbe azok is, akik ma kívül maradnak a falaikon.
Ezt kérjük számon a kormányon, mert ez az a folyamat, amit megakadályoz ez a mostani döntése, ezt kockáztatja, egy modern, nyugat-európainak megfelelő magyar felsőoktatás kialakítását kockáztatja ez a diktátumként hozott tandíjintézkedés.
Lassan több éve folyik az egyeztetés a tandíj bevezetéséről, technikájáról. Ezt teszi tönkre most a Pénzügyminisztérium. Fodor Gábornak csak annyit tudok üzenni, hogy egyen több narancsot, abban van C-vitamin, és akkor nem lesz influenzás. (Derültség, taps a jobb oldalon, felzúdulás a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť