DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Asszony! Amikor tegnap ismertették az interpellációs jegyzéket, és fölolvasták ennek az interpellációnak a címét, egyes képviselőtársaim arcán némi megdöbbenést láttam. Talán furcsállják, hogy egy ilyen jelentéktelen, apró dologgal kívánok foglalkozni az Országgyűlésben, hogy miért hangzanak el olyan állítások, amelyeknek nincs valóságtartalmuk.
1996. április 2-án egy interpellációmra adott miniszterelnöki válasz az alábbiakat tartalmazta, idézem: "A képviselő úr korábbi működési területével összefüggő jogalkotást nézve az 1991. évi XXV. törvény vagy az 1992. évi XXIV. törvény végrehajtási rendeletei ne hetekkel a törvények hatálybalépését követően lépjenek hatályba." Idézett eddig tartott.
Igen tisztelt Országgyűlés! Az 1991. évi XXV. törvény végrehajtási rendelete ugyanazon a napon lépett hatályba, mint a törvény. A Magyar Közlönyben ezt meg lehet nézni. Az 1992. évi XXIV. törvény végrehajtási rendelete két nappal a törvény hatálybalépését követően lépett hatályba.
A fentiek alapján - úgy érzem - különleges bizonyítást nem igényel az, hogy a fenti miniszterelnöki állítások nem feleltek meg a valóságnak. De ha már a hatálybalépésnél tartunk, nézzünk két példát a Horn-kormány időszakában elkövetett, általam mulasztásnak nevezett dolgokra.
Az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény '96. január 1-jén lépett hatályba. A végrehajtási rendelete január 9-én jelent meg a Magyar Közlönyben. A vámjogról és a vámeljárásról - elég hosszú a törvény, nem idézem - szóló '95. évi C. törvény '96. április 1-jén lépett hatályba. A végrehajtási rendelete, amelyet a Magyar Közlönyben szinte külön számban kellett kiadni, összességében 121 hasábon, 273 §-t és négy darab mellékletet tartalmazott. Ezek után kénytelen vagyok megkérdezni miniszterelnök úr helyett államtitkár asszonyt, hogy miért ferdítik el a tényeket ebben a Házban, főleg a miniszterelnök úr miért ferdíti el a tényeket, másrészt az élelmiszertörvény végrehajtási rendelete miért kilenc nappal a hatálybalépést követően jelent meg a Magyar Közlönyben, harmadrészt pedig elegendőnek tart-e ön a vámjogról szóló törvény végrehajtási rendeletének áttanulmányozására hét napot, elvárható-e, hogy a jogkövető állampolgárok hét nap alatt 273 §-t meg tudjanak tanulni?
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť