DR. VASTAGH PÁL

Full text search

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ön februárban is tett fel ezzel kapcsolatos kérdéseket, akkor a választ kielégítőnek találta, remélem, hogy most hasonlóképpen ítéli meg majd ismételten a miniszter úr nevében adott válaszomat.
A párizsi békeszerződés 1947-ben köttetett. Az ebből fakadó kötelezettségünket az Alkotmánybíróság határozata ismételten megerősítette. Ebből a szempontból a magyar kormánynak nincs más választása, mintsem az, hogy végrehajtsa a párizsi békeszerződésben és az Alkotmánybíróság határozatában foglaltakat.
Tekintettel arra, hogy a tárgyalások újra meginduljanak, a kormány eredményes és hathatós lépéseket tett 1994-ben. Két új fejleményről tudom önt tájékoztatni, képviselő úr. Az egyik az ön által már említett kormányhatározat, amely világosan eligazít, hogy milyen vagyonelemekre terjed ki, amelyek - megítélésem szerint - nincsenek összhangban azzal az értékítélettel, amit ön említett. Ingatlan, muzeális értéktárgy, életjáradékra váltható kárpótlási jegy és működési hozzájárulás jelenti a forrásokat. Miután nemzetközi szerződésből, a párizsi békeszerződésből fakad alapvetően a magyar államnak ez a kötelezettsége, ebből a szempontból a külügyminiszter úr kompetenciáit az előterjesztést illetően nem lehet kétségbe vonni.
Május 9-i ülésén a kormány elfogadta azt a határozati javaslatot, amelyet június 12-én beterjesztett az Országgyűlés elé. Ebben egy olyan közalapítvány létrehozásához kívánt felhatalmazást kérni a kormány, amely megnyugtatóan, sok-sok év után, remélhetőleg mindenki megelégedésére rendezi ezt a sokáig akutnak is nevezhető problémát. Köszönöm, és kérem, hogy fogadja el a válaszomat.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť