AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt szeretném előrebocsátani, hogy a médiatörvényt nagyon széles politikai konszenzussal fogadta el az Országgyűlés. Természetesen, a törvényről való döntés nagyon sok szakmai, médiapolitikai jellegű vitát lezárt. Azt gondolom, hogy nem lenne célszerű újólagosan felnyitni ezeket a kifejezetten szakmai jellegű vitákat. Az ön interpellációjában néhány vonatkozásban, úgy tűnt számomra, hogy erre történt kísérlet. Másrészt kétségkívül igaz, hogy a médiatörvény alkalmazásának anyagi, pénzügyi következményei problematikusak több vonatkozásban.
Úgy gondolom, hogy a tisztelt Háznak módjában lesz ezekkel a kérdésekkel részleteiben is foglalkozni a közeljövőben. Egyrészt az 1996. évi költségvetés módosítására, a közeljövőben előterjesztésre kerülő javaslat keretében, amit szeptemberben fog elképzeléseink szerint a Ház tárgyalni, másrészt az 1997. évi költségvetés tárgyalása során is elkerülhetetlenül ez egy nagyon fontos problémakör lesz.
Végső soron és összességében tehát az általános válaszom az, hogy eme két törvényjavaslat tárgyalása során nyilvánvaló, hogy az anyagi feltételekkel összefüggő fontos kérdések napirendre fognak kerülni.
Ami azokat a konkrét ügyeket illeti, amit képviselő úr részben elmondott, részben gondolom, az idő hiányában nem említett, de írásban megkaptam, ezekkel kapcsolatban a következőket szeretném elmondani. Összesen nyolc ilyen kérdéskör merült föl.
Először: a médiatörvény nem szab határidőt a műsorelosztás részletes szabályairól szóló törvény megalkotására, de az átmeneti időszakban szükséges intézkedések megtörténtek. Az Európai Unió médiaprogramjával való összhang kérdéséhez meg kell említenem, hogy a szabad rádiózás, televíziózás megvalósításának a nemzetközi egyezmények alapján rendelkezésünkre álló frekvenciakészlet szab határt.
Másodszor: a hírközlési tárca elkészítette a műsorok sugárzásához szükséges frekvenciakészletekről szóló tanulmányt. Folyik egy 4,5 milliárd forintos kezességvállalással kapcsolatos kormányzati egyeztetés. A médiatörvényben előírt fejlesztésekre vonatkozó kedvező döntés esetére az Antenna Hungária Rt. elvégezte az új országos műsorszóró adóhálózatok besugárzástervezését, és a projectek ajánlati felhívásait is aktualizálták.
Harmadszor: a tv elnökének kinevezése nem tartozik a kormány hatáskörébe, így ezzel kapcsolatos, írásban megtett felvetésére nem kívánok reagálni.
Negyedszer: a tv vagyonának értékelésével kapcsolatban nemrég hangzott el a parlamentben Sepsey képviselő úr kérdése, amelyre Suchman miniszter úr írásban válaszolt. Eszerint a vagyonértékelést végző szakértő cég kiválasztására zártkörű pályázati eljárás keretében került sor, s annak eredménye alapján kötötték meg a szerződést a legkedvezőbb ajánlatot tevő kft.-vel.
Ötödször: az előfizetési díjak nem folynak be teljes összegükben, s ezek behajthatósága kétséges. A médiatörvény felhatalmazása alapján a kormány elkészíti a '97-től bevezetett üzemben tartási díj beszedésének részletes szabályait. Az idei gondokon ez még kétségkívül nem segít.
Hatodszor: a kormány pontosabban fogalmazva nem biztosított 2,5 milliárd forint gyorssegélyt a közszolgálati médiumoknak. Az igaz, hogy május 30-án kormányhatározatban elrendelte a likviditási gondok miatti intézkedéseket, azonban ezek valójában visszatérítendő juttatások, előrehozások, a rendelkezést a költségvetési törvény módosításának keretében kell megoldani a médiatörvény alapján szeptemberben.
Hetedszer: a rádió és a tv költségvetési intézmények, cégbírósági bejegyzésüknél az egyéb gazdálkodó szervre történő utalás a külkereskedelmi jogosultságuk miatt került be. A cégnyilvántartás számítógépre vitelénél történt tévedés miatt mindkét intézményt állami vállalatként rögzítették. A hiba korrigálását a legfőbb ügyész helyettese már írásban kérte a Fővárosi Bíróság elnökétől.
Nyolcadszor: a kormánynak nincs joga irányítani a rádió és a tv gazdálkodását, ezért gazdasági kormánybiztost sem nevezhet ki élükre. A parlamenti biztos kinevezését az Országgyűlés költségvetési bizottsága javasolhatja az átalakulás időtartamára. A televízió esetében erre vonatkozóan már információim szerint született is ilyen javaslat, de hangsúlyozom, hogy ez kizárólag az Országgyűlés kompetenciájába tartozó kérdés. A parlamenti kompetenciába tartozik továbbá az ORTT költségvetésére javaslatot tenni, és arról döntést hozni. A kormányt csupán a testület elhelyezésével kapcsolatban terhelte felelősség, amit megoldott, s a működésükhöz is biztosítottak voltak a pénzügyi feltételek.
Mindezek alapján kérem válaszom szíves elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť