ISTVÁN JÓZSEF

Full text search

ISTVÁN JÓZSEF
ISTVÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm szépen, elnök úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Igen tisztelt Államtitkár Úr! Az utóbbi hetek eseményei megerősítették, hogy a médiatörvény végrehajthatatlan és finanszírozhatatlan. A médiarendszer év végére tervezett átalakulásának anyagi feltételeit a kormány nem tudja biztosítani. A részvénytársaságok nem indulhatnak el tiszta lappal, adósság nélkül. A határidők túlnyomó többsége csúszik. Elhúzódnak a vagyonértékelések. A megválasztandó részvénytársasági elnökök csak később léphetnek be a hivatalba, az intézmények átszervezése, létszámleépítése is áthúzódhat a következő költségvetési évre, ez utóbbinak súlyos következményei lehetnek. A megalapozatlan, kapkodó törvényalkotás néhány tényszerű következménye - a médiatörvény elhanyagolt, hiányos, módosításra szorul. Például nem rendelkezik egyértelműen a helyi és a regionális televíziókról, a kábeltelevíziózásról külön törvényt kell hozni, nincs összhangban az Európai Unió médiaprogramjával. A hírközlési tárca nem készítette el időre a frekvenciatérképeket, az Antenna Hungária nem kezdte el időben az új, országos frekvenciahálózat kialakításához szükséges fejlesztéseket. Nagy a bizonytalanság a frekvenciapályázatok és azok elbírálása körül is.
A televízió ügyvezető alelnöke ügyletei közismertek. A tv-kuratórium elnöke okkal fordult a miniszterelnök úrhoz panasszal. Jómagam már korábban elmondtam ezen a helyen egy interpelláció kapcsán, hogy megengedhetetlen szerződéses viszony jött létre az MTV, a Nap TV, a TV Kft. és a STÁB Rt. között. Késedelmet okoz az is, hogy az ÁPV Rt. nem a közbeszerzési törvény rendelkezései szerint adott megbízatást egy kft.-nek a vagyonértékelésre. A kormány 2,5 milliárdos gyorssegélye kölcsönjellegű, nem old meg semmit. Csak a Magyar Televíziónál kb. 13 milliárd forintba kerülne az átalakulás ahhoz, hogy az Rt. tiszta lappal tudjon indulni. Mindezzel szemben viszont létrejött a minisztérium, a médiaminisztérium, ami csak az idén 800 millió forintjába kerül az elszegényedő állampolgároknak, s továbbá 300 millióért vesznek székházat. Mivel a médiatörvény csak a közszolgálati műsorszolgáltatók fejlesztéseit határozza meg, a fejlesztéshez szükséges forrásokat viszont a kormány képtelen biztosítani, a törvényben megfogalmazott függetlenség a médiumok számára valóban kiszolgáltatottságot jelent.
Ezért kérdezem államtitkár úrtól, ön szerint miért végrehajthatatlan és finanszírozhatatlan a médiatörvény. Várom szíves válaszát. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť