DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Torgyán József elmondta, hogy ők nagyon sokáig nem akartak részt venni az alkotmány-előkészítő bizottság munkájában, hát konstatálnunk kellett, hogy visszatértek eredeti álláspontjukhoz. Amikor a módosító indítványokat tárgyaltuk, a Független Kisgazdapárt négy delegátusából egyikük sem vett részt a bizottság munkájában egy másodpercre sem. Ez természetesen majd ők a saját lelkiismeretükkel tisztázzák, hogy képviselői kötelezettségük egy részét nem teljesítették. Ami viszont nagyobb probléma, hogy emiatt arra kényszerült az alkotmány-előkészítő bizottság, hogy minden egyes döntést konszenzussal hozzon meg. Tehát csak azokat a módosító indítványokat tudtuk elfogadni, amelyekkel mind az öt jelen lévő párt delegációja egyetértett. Így is 75 módosító indítványt már eddig is támogatott a bizottság, ez már alapvetően meghatározza, hogy van értelme a részletes vitának. Ha ők ott lettek volna, valószínűleg lett volna még néhány olyan módosító indítvány legalább, amelyik az ő szavazatukkal megkaphatta volna a többséget, hiszen nem egy kérdésben 4:1 arányú volt a szavazás.
Én is úgy gondolom, hogy az alkotmány-előkészítő bizottság amikor megtárgyalja majd a kapcsolódó módosító indítványokat, lehetősége lesz - nyilván nem általánosan, de kivételesen -, hogy visszatérjen olyan kérdésekre, amelyek viszonylag nagy támogatottsággal rendelkeznek, és amelyek mellett itt majd a részletes vitában érvelni lehet.
Én úgy gondolom, hogy Kónya Imre nem azért mondta el ügyrendi észrevételét, hogy erről szavazzunk, hiszen a Házszabály egyértelmű, meg lehet vitatni, a figyelemfelkeltés szerintem is jogos volt, és nagyon remélem, hogy most már elkezdhetünk dolgozni is azért, amilyen céllal ma összejöttünk, hogy végre lefolyjon a részletes vitája az alkotmánykoncepciónak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok és az ellenzék soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť