DR. CSÁKABONYI BALÁZS

Full text search

DR. CSÁKABONYI BALÁZS
DR. CSÁKABONYI BALÁZS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tekintettel arra, hogy Hegyi Gyula képviselőtársam lényegében összefoglalta a szocialista frakció álláspontját ezzel a kérdéssel kapcsolatban, én nem kívánom ezeket megismételni, mert teljes egészében egyetértek velük.
Én a következőre szeretném csak a tisztelt Ház figyelmét felhívni. Most, a vita első szakaszában úgy látszik, hogy optimistábbak lehetünk, mint ahogy egy-két felszólalásból itt ma reggel - különösen az ügyrendi vita kapcsán - megfogalmazásra került. Ugyanis én az észérvek kifejtésén túl, ami mindenkinek szíve joga - így természetesen Bauer képviselő úré is -, odafigyeltem egy nagyon jelentős és lényeges mondatára is, amikor azt mondotta volt, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy az alkotmány-előkészítő bizottság egy bizottsági módosító javaslattal keresi meg azt a megoldást, ami a problémát megoldhatja. Na most én ezt azért látom rendkívül fontos dolognak, mert mint ahogy a módosító indítványok elbírálása során 75 alkalommal teljes konszenzusra tudtak jutni az alkotmány-előkészítő bizottság delegátusai, így nekem meggyőződésem az, hogy ezekben a lényeges kérdésekben is - különösen azokban a kérdésekben, ahol nagyon komoly társadalmi nyomás nehezedik az alkotmányozókra, amelyek mellett nem lehet elmenni szó nélkül és odafigyelés nélkül - további közeledési lehetőségeket látunk.
Hozzátartozik az igazsághoz, hogy amikor először tárgyaltuk az állam jellegét kifejező jelzős szerkezet összetételét, akkor valóban arról volt szó, hogy magának az alkotmánynak egészében kell kifejteni ezt a gondolatkört, és az alkotmányban felsorakoztatott teljes intézményrendszeren kell keresztülvonulni a szociális gondolatnak. Ez nagyon helyes, nagyon igaz. Ez egyrészt fogalmazási probléma, másrészt azonban ma már a szociális jelző megjelenítése túlmutat a fogalmazási problémán, és tartalmi problémaként jelenik meg. Tartalmi problémaként jelenik meg elsősorban az itt elmondottakon kívül az iszonyatos társadalmi nyomás miatt is.
És én azt hiszem, hogy óvni kell magunkat attól, hogy mi legyünk azok, akik döntőbíróként eldöntjük, hogy mi tartalmi, mi esetleg fogalmazási vagy formai kérdés. Minden olyan kérdést tartalmai kérdésnek kell tekintenünk, ami a társadalmi vitában elementáris erővel jelentkezett. Én nem elszórt és felnagyított véleményekre utalok itt, hanem a több mint 800 beérkezett javaslatból az a több száz, ami valóban ilyen komoly kérdésekkel foglalkozik, azok nagyon jelentős része megemlíti ezt a dolgot, megemlíti ezt a kérdéskört.
Magának a jelzős szerkezetnek a megfogalmazása és összetétele: erről azért nem kívánok különösebben szólni, mert Bihari Mihály az általános vita során egy nagyformátumú hozzászólásában ezt kifejtette. Éppen ezért ezt kívánom ismételten a tisztelt Ház figyelmébe ajánlani mindazokkal, hogy nagyon jó lenne, ha valóban egy bizottsági módosító javaslattal megjelenítenék a jelzős szerkezetben a szociális jelzőt is. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť