DR. GÁSPÁR MIKLÓS

Full text search

DR. GÁSPÁR MIKLÓS
DR. GÁSPÁR MIKLÓS (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Az állam jellegének a meghatározásánál elengedhetetlennek tartjuk, hogy a Magyar Köztársaság ne csak független, ne csak demokratikus és ne csak jogállam legyen, hanem szociális állam is. Az első szociális államok már 100 évvel ezelőtt megjelentek Európa térképén. Az állam szociális jellegét ma számos korszerű nyugat-európai alkotmány deklarálja, így például az osztrák, a német, a svájci, az olasz, a francia, a spanyol és a portugál alkotmányok is. Az állam szociális jellegének a kinyilvánítása tehát tipikusnak tekinthető a mai fejlett Nyugat-Európában.
Ez logikusan következik abból, hogy a modern európai államok nem liberális, hanem szociális piacgazdaságot valósítanak meg. A magyar alkotmány koncepciója sem rekedhet meg a XVIII. századi liberális állammodellnél, amikor az állam csupán passzív éjjeliőr szerepet játszott, hanem a mai követelményeknek megfelelően, az államnak be kell avatkoznia az arra szociálisan rászorultak javára. Az állam szociális jellegének a kimondása, tehát egy állami kötelezettségvállalást jelent arra nézve, hogy az állam nem hagyja magára, hanem segíti a rászorulókat. Ha az állam szociális jellege szerepel az alkotmányban, akkor az arra vonatkozóan is garancia lenne, hogy az állampolgároknak legyenek szociális jogaik az alkotmányban, hogy szociális biztonságban éljenek.
Végül az állam szociális jellegének az alkotmányban történő kinyilvánítása az egész szociális szférát az Alkotmánybíróság védelme alá helyezné, mivel az Alkotmánybíróság erre hivatkozással megsemmisítheti az ezzel ellentétes antiszociális törvényeket.
(9.20)
Ha az állam pusztán liberális jogállam marad és nem lesz egyúttal szociális állam is, tehát ha az állam nem fog beavatkozni a rászorulók érdekében, akkor az magának a jogállamnak a tekintélyét fogja szétzúzni. Mindezek alapján a Kereszténydemokrata Néppárt alapvető kérdésnek tartja, hogy a Magyar Köztársaság szociális állam legyen, és enélkül az alkotmánykoncepciót nem támogatja.
Én nagyon remélem, hogy azok a pártok, a Szabad Demokraták Szövetsége és a Fiatal Demokraták Szövetsége, akik a Magyar Köztársaság szociális állam jellege ellen szavaztak, át fogják gondolni álláspontjukat, de sajnos ehhez nem sok reményt fűzök, úgyhogy én az ügyrendi vitával kapcsolatban Isépy Tamás frakcióvezető úrhoz csatlakozok, aki kifejtette azt a nézetét, hogy ez a vita formális lesz, mert lehet, hogy bizonyos részletkérdésekben, apró kérdésekben lesz változás, de lényegi, alapvető kérdésekben nem, és ilyen lényegi, alapvető kérdés az állam szociális jellege és az állam szociális jellegét a liberális pártok évek óta és kezdettől fogva a saját liberális államfelfogásuknak és államfilozófiájuknak megfelelően ellenzik. Ezt mi nagyon sajnáljuk. Köszönöm. (Taps a jobb oldalról.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť