DR. GÁSPÁR MIKLÓS

Full text search

DR. GÁSPÁR MIKLÓS
DR. GÁSPÁR MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Sorrendben először Csákabonyi Balázs felszólalására szeretnék reagálni. Ő azt mondta, hogy az állam szociális jellegének az alkotmány egészén kell végigvonulnia, tehát nem a stilisztikai megfogalmazás a lényeg, hanem az, hogy az alkotmánykoncepció egésze vajon tükrözi-e azt, hogy itt egy szociális szellemű alkotmányról van szó.
Nos, hát éppen ez az, hát éppen ez a probléma, hogy bárhol nézzük meg ezt az alkotmánykoncepciót, sehol nem tükröződik benne az alkotmány szociális jellege. Tehát sem ott nem tükröződik, amiről most szó van, hogy az állam szociális jellegét kimondanánk, sem ott nem tükröződik, hogy például a társadalmi, gazdasági, szociális érdekegyeztetés intézményét tartalmazná ez az alkotmánykoncepció - és amikor majd odaérünk, akkor el fogom mondani, hogy ott is a szabaddemokraták és a Fidesz volt az, amelyik ellenezte azt, hogy az alkotmánykoncepcióba bekerüljön a társadalmi-gazdasági érdekegyeztetés intézménye, tehát az, hogy a különböző törvényjavaslatok és a különböző fontos politikai döntések előtt a kormány egy, a társadalom minden rétegére kiterjedő érdekegyeztetési eljárást folytasson le. Mivel a társadalom terheit a munkavállalók viselik, ezért teljesen indokolt és mellőzhetetlen, hogy az érdekegyeztetésben is részt vegyenek. Tehát részt vegyenek azoknak a döntéseknek az előkészítésében, amelyek rájuk vonatkoznak.
(10.00)
De ha megnézzük konkrétan a szociális jogokat, akkor is azt látjuk az alkotmány megfelelő fejezetében, hogy ezek szinte teljes mértékben hiányoznak, illetve csak az állam céljaként vannak megfogalmazva, nem alanyi jogként. Körülbelül tíz-tizenöt rendkívül fontos és alanyi jogként megfogalmazandó szociális jog közül éppen Bauer Tamásnak szeretném a figyelmét felhívni arra, hogy ő Béki Gabriellával együtt e tíz-tizenöt szociális jog közül kettőt-hármat javasolt áttenni az állami célok közül az alanyi jogok közé, de éppen a saját pártja, a Szabad Demokraták Szövetsége és a Fiatal Demokraták Szövetsége szavazta le az alkotmány-előkészítő bizottságban, hogy azok az ő általa alanyi jogként javasolt szociális jogok bekerüljenek alanyi jogként az alkotmánykoncepcióba. Tehát bárhol nézzük ezt az alkotmánykoncepciót, ebből teljes mértékben mindenfajta szociális szempont hiányzik.
Kérem szépen. A nyugat-európai országok az alkotmányukban az állam szociális jellegét vagy az állam jellegmeghatározásánál, vagy pedig az alanyi jogok szabályozásánál juttatják kifejezésre. Nálunk egyik helyen sem jut kifejezésre az állam szociális jellege.
Bauer Tamás azt is mondta, hogy Nyugat-Európában is szűkítik a szociális szférát érintő jogokat. Hát kérem szépen, persze. Bizonyos időszakokban szűkítik ezeket a jogokat, de ott meglévő jogokból, régóta meglévő jogokból esetleg egy kicsit a gazdasági helyzet függvényében visszavonnak. Nálunk viszont nincs mit szűkíteni, mert be sem kerül az alkotmányba az állam szociális jellege, tehát a magyar alkotmánykoncepció a szociális szempontból eleve szűk, tehát tovább - ennélfogva - nyilvánvalóan nem is lehet szűkíteni.
Bauer Tamás azt is mondta, hogy nincs leírva ebben az alkotmánykoncepcióban, hogy ez liberális jogállam, hogy a magyar gazdaság liberális jogállam lenne, és nincs leírva ebben a koncepcióban, hogy itt liberális piacgazdaság lenne. Hát persze hogy nincs. Ez így kimondva nincs az alkotmánykoncepcióban - de mivel teljes mértékben hiányzik mindenféle szociális szempont a koncepcióból, ebből következik, hogy ez az alkotmánykoncepció egy kétszáz évvel ezelőtti liberális állammodellt rögzít és egy kétszáz évvel ezelőtti liberális piacgazdaságot, nem pedig egy korszerű, modern, mai európai szociális piacgazdaságot.
Bauer Tamás azt is mondta, hogy az alkotmány-előkészítő bizottságban a Kereszténydemokrata Néppárt nagyon sok javaslatát elfogadták. Ezzel szemben én, aki tagja vagyok ennek az alkotmány-előkészítő bizottságnak, tanúsíthatom, hogy rendkívül keveset - és az érdemi javaslataink közül szinte semmit nem - fogadott el az alkotmány-előkészítő bizottság. Így például azokat az alapvető javaslatainkat nem fogadta el az alkotmány-előkészítő bizottság, hogy az állam szociális jellegű legyen, tehát amiről most van szó. Hogy legyen érdekegyeztetés. Hogy legyenek a szociális jogok bíróság előtt kikényszeríthető alanyi jogként megfogalmazva az állampolgárok javára. Nem fogadta el azt a javaslatunkat az alkotmány-előkészítő bizottság, hogy a köztársasági elnököt a lakosság közvetlenül válassza. Nem fogadta el azt, hogy az ügyészség a kormány felügyelete alá kerüljön - és még mondhatnék egy néhányat. Mindezeket a javaslatokat lényegében véve a Szabad Demokraták Szövetsége és a Fiatal Demokraták Szövetsége utasították el a bizottságban. Köszönöm szépen a figyelmet.
(Az elnöki széket dr. Gál Zoltán, az Országgyűlés elnöke foglalja el.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť