DR. GÁSPÁR MIKLÓS

Full text search

DR. GÁSPÁR MIKLÓS
DR. GÁSPÁR MIKLÓS (KDNP): Tisztelt Országgyűlés! Valóban, Magyarországnak a saját útját kell járni, de azért nem árt tudni, hogy az európai alkotmányokban az alanyi jogi jelleget, tehát a kikényszeríthető jelleget illetően nincs különbség a klasszikus szabadságjogok és a szociális jogok között, Bauer Tamás állításával ellentétben.
Teljesen légből kapott az a megállapítás, hogy ez az alkotmánykoncepció szociálisabb tartalmú, mint az európai alkotmányok általában, ahogy Bauer Tamás állította, hiszen az előbb vettük végig azokat a főbb kérdéseket, amelyek egy alkotmány szociális jellegét biztosítanák, és ezek egyike sem szerepel ebben az alkotmánykoncepcióban. Tehát nem szerepel, még egyszer elmondom, az állam szociális jellege, nem szerepel a társadalmi-gazdasági-szociális érdekegyeztetés, és nem szerepel ebben az alkotmánykoncepcióban alanyi módon megfogalmazott szociális jog, illetve szociális jogok.
Hogyha az állam szociális jellege benne lenne ebben az alkotmánykoncepcióban, akkor valóban alkotmánybírósági védelem alá helyeződne a szociális szféra, hiszen például a Bokros-csomag antiszociális rendelkezéseit pusztán egy ilyen hivatkozással, az állam szociális jellegére való hivatkozással, megsemmisíthette volna - véleményem szerint - az Alkotmánybíróság, és éppen ez lenne, ez a megoldás a helyes, és ez iktatná ki a láthatatlan alkotmánykoncepciót, mert akkor konkrét alkotmányi rendelkezésre hivatkozhatna az Alkotmánybíróság.
Végül, szeretném egyszer tisztázni, hogy ez az alkotmánykoncepció, amelyre azt mondják, hogy ez minimum öt vagy de több mint 50 százalékban hat parlamenti párt konszenzusát tükrözi, ez így nem felel meg a valóságnak. A hat parlamenti pártból öt párt konszenzusa nem ennek az alkotmánykoncepciónak a megalkotásához kellett, hanem a jelenleg hatályos alkotmány szövegétől való eltéréshez kellett ötpárti konszenzus. Tehát hogyha valamelyik párt a jelenlegi hatályos alkotmányszöveghez képest egy új dolgot javasolt, akkor ahhoz kellett volna öt párt konszenzusa, hogy ez az új javaslat bekerüljön ebbe a koncepcióba. És mivel az új javaslatainkat a KDNP részéről - főleg a szabaddemokraták és a Fidesz nem fogadta el -, ezért azok be se kerültek ebbe az alkotmánykoncepcióba. (Az elnök közben többször megkocogtatta a poharát, jelezve, hogy a kétperces hozzászólásra megadott idő már régen letelt.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť