DR. ISÉPY TAMÁS

Full text search

DR. ISÉPY TAMÁS
DR. ISÉPY TAMÁS (KDNP): Tisztelt Országgyűlés! Nagyon röviden, én jó keresztényként mindenkinek tisztelem a hitét, de a jóléti állam vagy nem jóléti állam az nem hit kérdése, hanem tény kérdése, és egy államfilozófia és egy jogfilozófia kérdése, amiről a parlamenten kívül nagyon szívesen elvitatkozom. De el kell olvasni a svéd, a német fejlődést, ahol a jogfilozófusok egyértelműen megállapították, hogy a jóléti állam fogalma az egyszerűen, lassan már nem létező fogalom.
A szociális állam tudja a társadalom és állam viszonyában teljesíteni azokat az elvárásokat, amik kielégítik az elesetteket, a nehezen megélő embereket. De ez nem azonos a jóléti állam fogalmával. Ne hirdessünk jóléti államot. Sztálin hirdetett jóléti államot, a mindenki boldogságának a megteremtését. Ne kerüljünk már vissza abba. Más a jóléti állam fogalma, más a szociális állam fogalma, és más az állam és a társadalom viszonyának egymástól való elválasztása, egymással való összefüggése, de ez olyan, hogy erről jogfilozófusok, politológusok órákon keresztül tudnak vitatkozni. Tehát ne dobjuk be retorikai szinten ezt, hogy a jóléti állam az azonos a Kánaánnal. Nem az. A jóléti állam fogalma alkotmányosan megfogalmazhatatlan és megfoghatatlan, a szociális állam igen, alapjogokkal. A jóléti állam azt jelentené, hogy mindenki luxuslakásban kell hogy lakjék, mert az igazi jólét, és minden évben elmehet a Karibi-szigetekre nyaralni. Ilyen nem létezik. A szociális állam az megfogható, alkotmányosan szabályozható. Ilyen fogalom, hogy jóléti állam, ez retorikai és irodalmi szinten fogalmazható meg. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť