DR. KÓNYA IMRE

Full text search

DR. KÓNYA IMRE
DR. KÓNYA IMRE (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Örülök neki, hogy az utóbbi néhány hozzászólásnál visszatértünk a konkrétumra, tudniillik itt konkrétan két módosító indítványról, illetőleg az eredeti alkotmánykoncepció által képviselt álláspontról vitatkozunk. Tehát három álláspont van.
Az egyik álláspont, amit az alkotmánykoncepció képvisel, hogy az alapvető jogok és elvek, alapvető célok, alapvető elvek és célok között, tehát kiemelt helyen, mindjárt elöl kerüljön szabályozásra a szociális jellege az államnak, csak annyit tartalmaz, hogy a szociális jellege itt kerüljön kifejtésre.
A másik álláspont, amit a kereszténydemokraták javaslata tartalmaz, az az, hogy az állam egymondatos jelzős szerkezetű, tehát kiemelt jelentőségű megfogalmazásánál a "független demokratikus jogállam" jelzős szerkezet egészüljön ki a szociális jelleggel. Ez kétségkívül ad egy egyfajta plusz kiemelést a szociális jellegnek.
És ehhez kapcsolódik a harmadik álláspont, amelyik Salamon Lászlónál jelenik meg. Ő azt mondja, hogy nemcsak az államra vonatkozik az az igény, hogy szociális jellegű legyen, hanem az egész társadalmi berendezkedés szociális jellegű kell hogy legyen. Elfogadja, hogy ennek kifejtése az alapvető elvek és célok között történjék meg, de egy nagyon fontos momentummal egészíti ki, helyesebben követelménnyel. Nevezetesen azt mondja, hogy konkrét legyen ez a kifejtés. Tehát tartalmazza az államot a szociális jelleg megvalósítása érdekében terhelő kötelezettségeket is. És ez egy nagyon lényeges momentum.
A Magyar Demokrata Néppártnak az álláspontja az, hogy nemcsak az államnak kell szociális jellegűnek lenni, hanem az egész társadalmi berendezkedést át kell hatnia a szociális jellegnek. Ezért elfogadjuk, hogy az alapvető elvek és célok között kerüljön kifejtésre ez a kérdés. De igenis túl kell menni az alkotmánykoncepción, és az államot terhelő konkrét kötelezettségeket is bele kell venni az alkotmányba, mert egyébként akkor valóban papíralkotmány marad, ha nincsenek ott azok a konkrét és számon kérhető kötelezettségek, amelyek az államot terhelik annak érdekében, hogy a szociális jelleg kézzelfogható és nyilvánvaló és számon kérhető legyen.
Ezért a Magyar Demokrata Néppárt Salamon László javaslatát támogatja, miközben elismeri, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt felvetése jogos és sokféleképpen indokolható. Úgy érzem, hogy inkább kevesebb, mint több, mint amit Salamon László javasol, mert csak az államra szorítkozik. Igaz ugyan, hogy egy kiemelt helyen teszi ezt ebben a jelzős szerkezetben, de hiányzik belőle az a konkrétum, amire viszont Salamon László javaslata lehetőséget ad.
Ezért ezt a módosító indítvány támogatjuk, és őszintén reméljük, hogy az alkotmány-előkészítő bizottság újra fogja tárgyalni ezt a kérdést. Bízunk abban, hogy az ezt ellenző Szabad Demokraták Szövetsége megváltoztatja álláspontját. A Fidesz ezt már támogatta - ő a szociális államot nem támogatta, tehát a kereszténydemokrata javaslatot nem támogatta. Abban is bízunk, hogy esetleg a Kisgazdapárt is felülvizsgálja a távolléttel kapcsolatos álláspontját, részt vesz az alkotmányozás további menetében, és az ő szavazatával esetleg az ötpárti támogatás megvalósítható akkor is, hogyha a szabaddemokraták kitartanak korábbi álláspontjuk mellett.
Azt most már csak egy jámbor óhajként teszem hozzá, hogy bízom abban, hogy a Magyar Demokrata Néppárt is módot kap arra, hogy részt vegyen az alkotmányozás egy későbbi fázisában, amennyiben a Ház négyötödös szavazattal támogatja azt a Házszabály-módosító javaslatot, amit a múlt héten leszavazott, mert ez esetben a Magyar Demokrata Néppárt lenne az ötödik, amelyik támogatja a Salamon László-féle javaslatot abban a nem várt esetben, ha sem az SZDSZ, sem a Kisgazdapárt nem vizsgálja felül korábbi álláspontját. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.
(10.10)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť