DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (független): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! Én nagyon figyelem ezt az ügyrendi vitát, de én azt érzékelem, hogy Kónya Imre szögesen ellentétjét mondta annak, amit Torgyán József.(Derültség a teremben.) Kónya Imre arról beszélt, hogy igenis a bizottsági vita során elbírált javaslatokat minden tekintetben itt a részletes vitában meg kell tárgyalni. Ezt Szigethy István is megerősítette, hiszen azzal érvel nagyon helyesen, hogy a társadalomnak meg kell ismernie a bizottsági vita eredményét a részletes vita keretében, és Kónya Imre arról érvelt, hogy az alkotmány-előkészítő bizottságnak majd a részletes vita következtében nyilván ismét végig kell gondolnia a vita konklúzióját.
Én úgy gondolom, hogy Kónya Imrének teljesen igaza van, és szabadjon legyen ügyrendi, házszabályi vonatkozásban is rámutatnom arra, hogy egyedül az igaz, hogy valóban majd, amikor befejeződik a koncepció vitája, akkor valóban szavazásra csak az öt párt által támogatott javaslatok kerülhetnek. Ez igaz. Azonban, hogy melyek lesznek e azok a javaslatok, ez még mindig elvi értelemben nyitott kérdés és ennek a vitának a függvénye. És súlyos hibának tartom ezt a vitát ezért formálisnak minősíteni. Először is csatlakozó módosító indítványokat elvileg, ezt ne vegyék felhívásnak, ne értsék félre a szavaimat, de elvileg korlátlanul bármelyik javaslathoz be lehet terjeszteni és a holnapi napig folytatjuk a részletes vitát. Senki nem tudhatja, hogy ki milyen csatlakozó, módosító javaslatot fog beterjeszteni. Néhány azonban már előterjesztésre került, hadd áruljam el a magam részéről. Ez az egyik.
A másik pedig, hogy vannak olyan javaslatok, kérem szépen, nyilván a bizottságban azok a javaslatok, amelyeknek öt párt - mind az öt - ellene szavazott, azoknak nincs esélye, hogy újra tárgyalják. De lesz olyan javaslat, például nemsokára sorra kerül az én egyik javaslatom, amit négy párt támogatott és egy párt nem támogatott.
Én nem látom azt be, hogy miért ne mondhassa azt az alkotmány-előkészítő bizottság - ügyrendi döntésben meghoz majd egy ilyen döntést -, hogy ezt a javaslatot mégiscsak vegyük elő, és az az egy párt, amelyiknek a hozzájárulásán múlott az, hogy ez mégis elfogadásra és szavazásra bocsátathassék, az az egy párt hátha meggondolja és fölülvizsgálja az álláspontját.
Úgyhogy én magam részéről azzal zárom az ügyrendi észrevételt, hogy igenis ez a részletes vita nagyon fontos, ennek nagyon lényeges funkciója van. Nemcsak az eddig támogatott módosító indítványokat illetően, hanem valamennyit illetően, és az a javaslatom, hogy nyilván az alkotmány-előkészítő bizottság itt jelen levő tagjai, elnök úr is jelen van, a bizottság elnöke, ennek az ügyrendi vitának a konklúzióját levonják majd. Itt most úgysem tudnak erről dönteni. Zárjuk le ezt az inkább ügyrendi észrevételt mint effektív javaslatot tartalmazó polémiát, és fogjunk neki a munkának. Köszönöm szépen. (Általános taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť