DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (független): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! A jelen vitaszakasz keretében a 14-es számú módosító javaslatomhoz szeretnék hozzászólni, illetőleg az ezáltal érintett kérdésekhez, amit Kőszeg Ferenc képviselő úr 12-es és Gáspár Miklós képviselő úr és KDNP képviselőtársaim a 13-as számú módosító indítványa is érint.
Rögtön előrebocsátom, hogy az én módosító javaslatom négy, ez az a javaslat, amire az ügyrendi vitában utaltam, négy párt támogatását élvezi. Egy párt, nyugodtan megnevezhetjük gondolom, a Szabad Demokraták Szövetsége frakciója, delegációja volt, amelyik nem támogatta. Ez a javaslat tartalmilag ugyanazt kívánja megvalósítani, mint a Kereszténydemokrata Néppárt által előterjesztett imént említett 13-as számú javaslat. Az ugyanis úgy szólna, hogy a Magyar Köztársaság szociális állam. Ezzel a megfogalmazással szemben a bizottság tényleges többsége nem értett egyet, és ez a javaslat, megfogalmazásbeli, úgy éreztem legalábbis én a vitában, hogy megfogalmazásbéli fenntartások miatt nem került, nem nyert támogatást. Ezért én, hogy erre is figyelemmel én ugyanezt a tartalmi célt szolgálva terjesztettem elő egy olyan módosító javaslatot, amely az állam alapvető feladatává teszi, több feladat mellett a szociális gondozó tevékenység gyakorlását a társadalom felé. Vagyis azt, hogy alapelvi szinten a legfontosabb helyén jelenjen meg az alkotmánynak a XX. század nagy elve, a szociális igazságosság elve. Most nem akarok részletekbe menni, mert tényleg nem általános vita ez, de hiszen csak utalnék nagyon-nagyon röviden arra, hogy a szabadság, az egyenlőség jogi kategóriája a polgári társadalom alappillérét jelentik, a piacgazdaság alappillérét jelentik. De nem szabad megfeledkeznünk a XX. század nagy társadalmi politikai kihívásától, ami a szociális jelleg elismerését kívánja.
Ezt szerettem volna ebben a javaslat érvényesíteni, és az alkotmány legfontosabb helyén a legfontosabb elvek között megjeleníteni. Én nem tudom, hogy a Független Kisgazdapárt, ha ott lett volna, támogatta volna e javaslatot, de az eddigi hozzászólásai, parlamenti megnyilatkozásaiból úgy tűnik, hogy a Kisgazdapárt a szociális szempontokra mindig nagy hangsúlyt helyez. Sajnálatos, hogy nem voltak ott, mert ha ott lettek volna és e várakozásomnak megfelelően igennel szavaztak volna e javaslatra, akkor ez máris bizottság által támogatott öt-párti javaslat lett volna, sőt az is sajnálatos, hogy a Magyar Demokrata Néppárt ki van zárva ebből az alkotmányozási folyamatból, mert arról is tájékoztatást kaptam, hogy ezt a javaslatot a Magyar Demokrata Néppárt is támogatta volna és támogatná, ha benne lenne az alkotmány-előkészítő bizottságban, be lenne vonva a munkájába. Tehát egy olyan javaslatról van szó, amire nyugodtan mondhatom, hogy véletlenszerű, hogy nem nyert az alkotmány-előkészítő bizottság által támogatást és én úgy gondolom, hogy egy olyan fontos alapelvről van szó, a szociális igazság gondolatáról, amely a még oly polgári és még oly piacgazdasági ország és társadalom alkotmányából sem hiányozhat. Én ezért kérem mind SZDSZ-es képviselőtársaimat, hogy gondolják végig, hogy mód lehet-e majd a bizottsági munkában újragondolni ezt a kérdést, illetve kérem a Kisgazdapártot, mert az MDNP jelen pillanatban úgy sem tud részt venni, őket hiába kérjük, nem rajtuk múlik, hogy távol vannak a munkától, de kérem a Kisgazdapártot, hogy ezt a javaslatot támogassák a bizottsági munkában, mert úgy hiszem, hogy ezzel a javaslat nyer, mert Gáspár Miklós képviselőtársam nagyon helyesen jelzi, az összes többi párt, Szocialista Párt, Kereszténydemokrata Néppárt, Magyar Demokrata Fórum, Fidesz-Magyar Polgári Párt, minden magyar polgári párt támogatta, a följegyzéseim szerint csak egy ellenszavazata volt, egyedül az SZDSZ nem támogatta. Valamennyi részt vevő párt támogatta az SZDSZ kivételével. A Kereszténydemokrata Néppárt is. Az általam elmondottakból értelemszerűen következik. Köszönöm a türelmet. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť